Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Μόσιαλος: Τι είναι και πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA για τον κορωνοϊό

Καθησυχαστικός για τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας ότι «δεν μας μεταφέρουν τον κορωνοϊό και δεν επηρεάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το DNA μας».

Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συγκεκριμένα εμβόλια, που δίνουν «οδηγίες στα κύτταρα μας να παράγουν δομικά τμήματα του κορωνοϊού, όπως τις ακίδες που έχουν στην επιφάνειά τους (ή τμήμα αυτών). Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το ‘ξένο σώμα’ και ξεκινά η πολύπλοκη – να εξηγηθεί αλλά τυπική για το σώμα- διαδικασία της ανοσοαπόκρισης».

Όπως αναφέρει, τα εμβόλια COVID-19 mRNA χορηγούνται συστημικά, για παράδειγμα στο μπράτσο, και ενθυλακωμένα σε ένα λιπιδικό περίβλημα. Η πληροφορία (mRNA) θα μπει στα κύτταρα και θα δοθούν οι οδηγίες παραγωγής -για παράδειγμα- της ακίδας στα μυϊκά κύτταρα.

«Μπορεί να νιώθουμε πόνο σε εκείνο το σημείο που έγινε η ένεση; Ναι. Μπορούν το εμβόλιο ή οι ακίδες να τροποποιήσουν το DNA αυτών των κυττάρων; Όχι», διευκρινίζει.

Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί ότι τα mRNA είναι νέα, αλλά όχι άγνωστα. Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια, πολλά βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές για διάφορους τύπους καρκίνου αλλά και ιούς.

Πάντως το κύριο όφελος των εμβολίων mRNA, όπως όλων των εμβολίων, είναι πως αυτοί που έχουν εμβολιαστεί αποκτούν προληπτικό πλεονέκτημα και προστατεύονται από τη λοίμωξη χωρίς να διακινδυνεύσουν τις σοβαρές συνέπειες της ασθένειας του COVID-19.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων