Παρά τα εμπόδια της COVID-19, τα προγράμματα αντιμετώπισης της ελονοσίας στην Αφρική, διατήρησαν τον έλεγχο της ασθένειας και εφάρμοσαν σωτήριες θεραπείες.
Απόδοση από άρθρο του Μπιλ Γκέιτς, δημοσιευμένο στο gatesnotes.com
Στην αρχή της πανδημίας πολλοί ανησυχούσαν ότι θα συνέβαινε μια καταστροφή, καθώς όχι μόνο η COVID-19, αλλά τα λοκντάουν και τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης θα προκαλούσαν ένα φαινόμενο ντόμινο, εμποδίζοντας τη μάχη κατά της ελονοσίας, με ολέθρια αποτελέσματα.
Μια έρευνα μοντελοποίησης δεδομένων του ΠΟΥ, που είχε δημοσιευτεί πέρυσι, έδειξε ότι οι ετήσιοι θάνατοι από ελονοσία στην Υποσαχάρια Αφρική ήταν πιθανό να διπλασιαστούν, με τα ποσοστά θνησιμότητας να είναι σε ύψη που δεν έχουν φτάσει εδώ και 20 χρόνια.
Ένα χρόνο μετά, με χαρά μπορώ να πω πως αυτό το χείριστο σενάριο -τουλάχιστον για την ώρα- έχει αποφευχθεί. Αυτό οφείλεται στις ηγεσίες των αφρικανικών χωρών, που άμεσα προσάρμοσαν τα προγράμματα αντιμετώπισης της ελονοσίας στις ανάγκες της πανδημίας. Με την κοινωνική απόσταση και άλλα μέτρα προστασίας, οι υπάλληλοι για την ελονοσία κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους· να παραδώσουν καλής ποιότητας κουνουπιέρες· να ελέγξουν τον πληθυσμό των κουνουπιών με ψεκασμούς· και να χορηγήσουν προληπτικές θεραπείες για εγκύους και παιδιά. Στη Νιγηρία, που έχει ακόμα 60 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο, οι υγειονομικοί υπάλληλοι κατάφεραν να αυξήσουν τον έλεγχο των κρουσμάτων της ελονοσίας με τη μεγαλύτερη έως τώρα καμπάνια τους και έτσι προστατεύτηκαν εκατομμύρια παιδιά.
Την ίδια ώρα, οι πόροι για την αντιμετώπιση της ελονοσίας χρησιμοποιήθηκαν για διπλό σκοπό, αντιμετωπίζοντας τη νόσο που κουβαλούν τα κουνούπια και ελέγχοντας την εξάπλωση της COVID-19.
Στη Ζάμπια, οι επιστήμονες στο Εθνικό Πρόγραμμα Εξάλειψης της Ελονοσίας, χρησιμοποίησαν τα εργαστήρια και τον εξοπλισμό για την παρακολούθηση της ανθεκτικότητας της ασθένειας στα φάρμακα, για να εντοπίζουν κρούσματα μεταλλάξεων της COVID-19 στη χώρα. Στη Μοζαμβίκη, μια εφαρμογή για υγειονομικούς, που δημιουργήθηκε ώστε να βλέπουν σε αληθινό χρόνο τα κρούσματα της ελονοσίας και τους πυρετούς, έδωσε πολύ σημαντικά στοιχεία για την απόκριση της χώρας στην πανδημία του κορονοϊού.
Παρόλη την πρόοδο, η δουλειά μας εδώ δεν έχει τελειώσει. Η ελονοσία σκοτώνει ακόμα πάνω από 400.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Τα λοκντάουν και οι περιορισμοί στη μετακίνηση παρεμποδίζουν κάποιες σημαντικές δραστηριότητες, όπως η πρόσβαση στη διάγνωση και σε θεραπείες της ελονοσίας στην Αφρική.
Ωστόσο, παραμένω αισιόδοξος πως ένας κόσμος χωρίς ελονοσία είναι εφικτός. Και η πανδημία του κορονοϊού μας θυμίζει γιατί είναι βασική η εξάλειψη της ελονοσίας. Πολλά από τα δομικά στοιχεία για την εξάλειψή της ελονοσίας, αλλά και την αποτροπή μιας μελλοντικής πανδημίας είναι τα ίδια: ακριβή και σε ζωντανό χρόνο δεδομένα· αξιόπιστοι προμηθευτές ιατροφαρμακευτικών πόρων που να τα παραδίδουν εκεί που είναι πιο αναγκαία· και συνεργασία μεταξύ των χωρών.
Οι επενδύσεις σε προγράμματα αντιμετώπισης της ελονοσίας βοηθούν στη δημιουργία ισχυρότερων συστημάτων υγείας που όχι μόνο θα σώσουν ζωές και θα δώσουν ένα τέλος στην ελονοσία, αλλά και θα μας προστατέψουν από την επόμενη πανδημία. Αυτό θα φτιάξει έναν πιο υγιή και πιο ασφαλή κόσμο για όλους μας.