Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
H Βρετανία μπορεί ακόμη να αλλάξει την απόφασή της σε ό,τι αφορά το Brexit, μετά την ενεργοποίηση των επίσημων συνομιλιών για το πολυσυζητημένο «διαζύγιό» της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο BBC ο άνθρωπος που συνέταξε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
Υπενθυμίζεται ότι η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, έχει ανακοινώσει ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 50 μέχρι το τέλος του Μαρτίου, ξεκινώντας δύο χρόνια διαπραγματεύσεων για την απόσχιση από οικοδόμημα της ΕΕ.
«Μια χώρα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη, για όσο διάστημα συνεχίζεται η διαδικασία», υπογράμμισε ο John Kerr, πρώην Βρετανός πρέσβης στην ΕΕ, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε συνέταξε το άρθρο 50.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν μια χώρα πρόκειται να αποφασίσει πραγματικά ότι δεν επιθυμεί να αποχωρήσει, τότε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα πολιτικό κόστος για την πρώτη. Νομικά όμως, κανένα από αυτά δεν μπορεί να επιμείνει στην αποχώρησή της».
Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί την Πέμπτη εάν η May θα πρέπει να πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50, του οποίου η επίκληση – τόσο οι θιασώτες του Brexit όσο και η κυβέρνηση – έχουν πει πως είναι μη αναστρέψιμη.
O Γενικός Εισαγγελέας Jeremy Wright, κορυφαίος νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, δήλωσε επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι ενδεχόμενη έγγραφη δήλωση που επικαλείται το άρθρο 50 – πιθανώς με επιστολή της May – θα είναι αμετάκλητη.
Ο Kerr όμως, ο οποίος σύμφωνα με το BBC παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση της Σκωτίας, δήλωσε ότι η επίκληση στο άρθρο 50 “δεν είναι αμετάκλητη”. Και αν το άρθρο 50 μπορεί να ανακληθεί, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια πολύ διαφορετική πορεία. Παράλληλα, ο Kerr υποστηρίζει ότι είτε το κοινοβούλιο είτε το εκλογικό σώμα της Βρετανίας – μέσω εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος – να επανεξετάσουν την απόφαση να αποχωρήσει η Μ. Βρετανία από την ΕΕ σε διάστημα ενός έτους ή 18 μηνών.
Πρόσθεσε δε ότι εάν η Σκωτία προτίθεται να ψηφίσει για την ανεξαρτησία της, θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα ταχεία έγκριση από την ΕΕ.
Πηγές: Reuters,Euronews