Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Να αναγνωριστεί η μπαγκέτα ως πολιτιστικός θησαυρός ζητά ο Μακρόν από την Unesco

Την αναγνώριση της γαλλικής μπαγκέτας ως θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς ζητά από την UNESCO ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας το σχετικό αίτημα που υπέβαλε στον Οργανισμό η Εθνική Ένωση Αρτοποιών της χώρας.

«Όλος ο κόσμος ζηλεύει τη γαλλική μπαγκέτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. Οι Γάλλοι αρτοποιοί εμπνεύστηκαν για την πρωτοβουλία τους από μία παρόμοια κίνηση της Ιταλίας για την ναπολιτάνικη πίτσα, που προστατεύεται πλέον από την UNESCO μετά από αντίστοιχο αίτημα της χώρας στον διεθνή οργανισμό, την περασμένη χρονιά.

Οι επαγγελματίες της αρτοποιΐας τονίζουν πως, περισσότερο από το όνομα και το χαρακτηριστικό σχήμα, θα πρέπει να διασωθεί η παραδοσιακή συνταγή με τις συγκεκριμένες αναλογίες στα βασικά υλικά, διαμαρτυρόμενοι για τις «φτηνές απομιμήσεις» που πωλούνται σε μεγάλα καταστήματα.

«Όταν βλέπω την ποιότητα του ψωμιού στα σούπερ μάρκετ, μου είναι αδύνατο να μη θυμώσω», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ζαχαροπλαστείων και Φούρνων Ντομινίκ Ανράκτ, μιλώντας στην ιστοσελίδα Atabula. «Το ψωμί είναι συχνά κατεψυγμένο και προέρχεται από τη Ρουμανία και άλλες χώρες, όπου δεν τηρούνται οι κανόνες της τέχνης μας», προσθέτει.

Η Επιτροπή για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεδριάζει σε ετήσια βάση αξιολογώντας τις υποψηφιότητες, με στόχο να διασώσει παραδοσιακές τέχνες και πρακτικές από όλον τον κόσμο. Μεταξύ των αναγνωρισθέντων είναι η βελγική μπύρα, ο ισπανικός χορός του φλαμένκο και η ινδική γιόγκα.

Η παραδοσιακή μπαγκέτα ήδη προστατεύεται στη Γαλλία, με σχετική νομοθετική διάταξη του 1993. Από τότε, μπαγκέτες θεωρούνται μόνο οι χαρακτηριστικές φρατζόλες που φτιάχνονται αποκλειστικά από τα τέσσερα βασικά υλικά: αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά και αλάτι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων