Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

«Να βάλουν τις βίζες τους εκεί που ξέρουν»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς,

Τεράστιο πλήθος διαδηλωτών στο Καράκας, στην 15η επέτειο της ανάληψης της εξουσίας από τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Οι αμερικάνικες κυρώσεις ήρθαν ως έκφραση της προστασίας των δημοκρατικών αρχών από τις ΗΠΑ, εξαιτίας της καταστολής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αντέδρασε έντονα στην επιβολή των αμερικάνικων κυρώσεων, λέγοντας: «Είναι ασέβεια να μας επιβάλλουν κυρώσεις. Νομίζω ότι πρέπει να συγκεντρώσουμε υπογραφές και να τους τις στείλουμε με μια φωτογραφία της αμερικανικής βίζας για να πάρουν τις βίζες τους και να τις βάλουν εκεί που νομίζουν. Αλαζόνες ιμπεριαλιστές», σύμφωνα με το euronews.com.

Είναι γεγονός ότι η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, προσπαθούν να μεταβάλλουν τους συσχετισμούς εδώ και πολλά χρόνια, που η δημοτικότητα του καθεστώτος του Τσάβες ήταν ακλόνητη. Μάλιστα δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το γεγονός της παροχής φθηνού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα σε φτωχούς πληθυσμούς του αμερικανικού νότου.

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια η σχέσεις των δύο χωρών είναι μόνιμα τεταμένες, με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, που αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ, να κερδίζει τελευταία όλο και περισσότερο έδαφος, ενώ η δημοτικότητα του Μαδούρο πέφτει και η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, σήμερα κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση των ΗΠΑ για ιμπεριαλιστικές πρακτικές ενάντια στη χώρα του, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ ακραίες εκφράσεις. Άλλωστε μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχουν προσχήματα για να σωθούν εδώ και πολύ καιρό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων