Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας
Μπορεί η προεδρική εκλογή να προμηνύει αστάθεια, όμως ας μην αγνοούμε την πιθανότητα να προκύψει τελικά η ομαλότητα και η νηφάλια σκέψη για συναίνεση και συννενόηση. Η εποχή επιβάλλει στις κομματικές ηγεσίες να καταλάβουν ότι πέρα και πάνω απο τις τεχνικές παρατάσεις των μνημονιακών προγραμμάτων, ήλθε η η ώρα για αληθινή μεταρρυθμιστική δράση, η ώρα της παραγωγής συγχρονης πολιτικής ,η ωρα του σχεδιασμού κοινωνικών και οικονομικών πλάνων που μπορούν να συγκροτήσουν μια αξιόπιστη δομική παρέμβαση στην νεοελληνική
πραγματικότητα.
Οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε ενεργά , με ρόλο και άποψη, σε οτι μας αφορά, σε οτι μας μοτιβάρει για δράση. Ο τόπος έχει ανάγκη απο την ενεργοποίηση ανένταχτων ατόμων με υψηλή αντίληψη οικονομικής, κοινωνιολογικής και διοικητικής οργάνωσης της χώρας. Ο τόπος έχει ανάγκη μιας προχωρημένης ρεφορμιστικής σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων. Σήμανε η ωρα της πρακτικής παρέμβασης στην κοινωνία, της αποιδεολογικοποίησης των λύσεων και των δράσεων.
Οφείλουμε να εντάξουμε στους χώρους της πολιτικής δράσης μια καινούργια γενιά ανθρώπων ωστε να σχεδιάσουν τα αναχώματα και τις προτάσεις αποφυγής των συντηρητικών μονόδρομων του αύριο. Οφείλουμε να ανιχνεύσουμε στην κοινωνία όλους εκείνους που δεν γνώρισαν τις διαφορές δεξιάς/αριστεράς αλλά γνώρισαν τις διαφορές δράσης/αδράνειας, έργων/λόγων. Εκέινους που θέλουν να ενταχθούν αλλά δεν μπορούν να ρισκάρουν. Εκείνους που ξέρουν πώς να οργανώσουν μια σύγχρονη, δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία,για τίς επόμενες γενιές.
Ήλθε η στιγμή της εφαρμογής μιας Ορθολογικής Πολιτικής και της ανάγκης για μετάβαση σε μια εποχή Νέας Συλλογικότητας. Η ελληνική κοινωνία ,των ανέργων, των χαμηλόμισθων εργαζομένων,η υπερχρεωμένη ελληνική κοινωνία των πτυχιούχων επιστημόνων, απαιτεί απεγκλωβισμό απο το αδιέξοδο, απαιτεί εναλλακτικές και ανατρεπτικές λύσεις στα μείζονα προβλήματα της χώρας.Χρειάζεται να δίνουμε όνομα στα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα και να ποσοτικοποιούμε τα σχέδια επίλυσης τους, με έμφαση στην δημιουργική ποιοτική διαχείριση των
δημοσιονομικών αδιεξόδων που γέννησε η παροχολογία και τα ελλείμματα τόσων ετών.
Επιβάλλεται να συνθέσουμε την Πολιτική με την Οικονομική επιστήμη,ώστε να ανταποκριθούμε στην αναγκαία για την εποχή τεχνογνωσία αναδιανομής πλούτου και βιώσιμης ανάπτυξης. Καιρός να σκανάρουμε, να σαρώσουμε την Ελληνική επιστημονική κοινότητα και να βρούμε τεχνοκράτες με κοινωνική ευαισθησία, ανθρώπινο δυναμικό που θα αντιμετωπίσει τις δομικές ανισορροπίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τις στρεβλώσεις του.
Οι αγορές και το γεωπολιτικό παίγνιο έχουν κατακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια των κυβερνήσεων.Πρέπει να επαναφέρουμε την Κοινωνία στο επίκεντρο της Πολιτικής, χωρίς να στήσουμε ξανά τα παλιά ιδεολογικά οδοφράγματα που διχάζουν τους πολίτες.