Προβληματίζομαι ιδιαίτερα για το επικερδές επάγγελμα του πολιτικού, κοιτάζοντας και πάλι τα πλούσια «πόθεν έσχες» των πολιτικών μας. Βέβαια, θα μου πείτε, αυτοί που γέμισαν το περιουσιολόγιό τους με ακίνητα τώρα πληρώνουν το χαράτσι. Ναι, αλλά και ο Καραμανλής που «επένδυε» σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αναγκάστηκε σε κούρεμα με την ψιλή. Πάντως, είναι σαφές ότι η πολιτική φέρνει λεφτά.
Επειδή λοιπόν το φορολογικό που κατατίθεται στη Βουλή με τις αλλαγές της Τρόικας και του eurogroup και επειδή διάβασα την ανακοίνωση των απλήρωτων εραζόμενων του ΠΑΣΟΚ που ζητάνε να πουλήσει ο αρχηγός μια βίλλα για να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα, μου ήρθε η εξής ιδέα: να κατατεθεί μια τροπολογία στο φορολογικό με την οποία να εισάγεται «τέλος πολιτικού επιτηδεύματος» και μάλιστα κλιμακωτό.
Δηλαδή, ο εκλεγμένος/η στην πρώτη τετραετία να καταβάλει τέλος 10% επί των συνολικών του εισοδημάτων. Στη δεύτερη τετραετία το 15% και στην τρίτη το 25%! Επίσης θα υπάρχει και ένα τεκμήριο, δηλαδή, θα προσαυξάνεται το τέλος ανάλογα με την αύξηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του πολιτικού (τη μελέτη μπορούν να την αναλάβουν οι οικονομολόγοι του Σόιμπλε που τα έχουν βάλει με τις αποτυχημένες ελληνικές ελίτ).
Έτσι, θα υπάρχει ένα αντικίνητρο να γίνεται πολύ πλούσιος ένας πολιτικός, καβατζώνοντας το μεγαλύτερο τμήμα από το πολιτικό χρήμα των χορηγών του. Επίσης, η φορολόγηση του πολιτικού χρήματος θα αποτρέψει πολλούς τυχοδιωκτικούς τύπους να μπουν στην πολιτική. Στην ουσία, αν το τέλος λειτουργήσει, θα είναι αποτρεπτικό να μπαίνουν στην πολιτική πλούσιοι ή εκκολαπτόμενοι πλούσιοι, που σημαίνει θα μπαίνουν περισσότεροι ιδεολόγοι και ρομαντικοί. Που σημαίνει ότι το μέτρο δεν είναι τόσο εισπρακτικό, όσο διαρθρωτικό, που θα έλεγε και ο Γιάννης Στουρνάρας. Γι΄αυτό και εισηγούμαστε την επέκταση του τέλους και στους συνδικαλιστές. Τι λέτε, μήπως πρέπει να στείλουμε το παρόν στον σεβαστό κ. Τόμσεν;
ΥΓ: Αφού δεν καταφέραμε να έχουμε μια συνταγματική πρόβλεψη για περιορισμό σε δύο θητείες στην άσκηση του βουλευτικού αξιώματος, αξίζει να δοκιμάσουμε να το πετύχουμε μέσω φορολογίας. Πως σας φαίνεται η ιδέα κύριε Στουρνάρα (που δεν είστε και βουλευτής);