Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

NBC: Η Pfizer πραγματοποιεί τιτάνια προσπάθεια για την διανομή του εμβολίου

Η Pfizer προετοιμάζει μια τεράστια νέα αλυσίδα εφοδιασμού ψυχρής αποθήκευσης για να χειριστεί την ευαίσθητη επιχείρηση μεταφοράς περιορισμένων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τον κατασκευαστή σε οποιοδήποτε σημείο χρήσης εντός δύο ημερών.

Οι ειδικοί λένε ότι θα είναι μια «Ηρακλεία προσπάθεια» που απαιτεί αρκετές νέες τεχνικές να συνδυαστούν με άψογο συντονισμό για να παραδώσουν με ασφάλεια κάθε δόση του φαρμάκου. Η Pfizer είπε ότι σκοπεύει να ζητήσει από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης την επόμενη εβδομάδα, όταν έχει τα απαιτούμενα δεδομένα ασφαλείας δύο μηνών.

Το εμβόλιο θα παρασκευαστεί, θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε ψυχρή αποθήκευση στην εγκατάσταση του φαρμακευτικού γίγαντα Kalamazoo, Michigan, το μεγαλύτερο τέτοιο φυτό στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της αποστολής και της αποθήκευσης, τα εμβόλια πρέπει να διατηρούνται στους 94 βαθμούς κάτω από το μηδέν Fahrenheit για να διατηρείται η βέλτιστη αποτελεσματικότητα. Κάθε συσκευασία μπορεί να περιέχει 1.000 έως 5.000 δόσεις.

Από εκεί, τα εμβόλια θα συσκευάζονται κάτω από ξηρό πάγο μέσα σε θερμικά δοχεία που έχουν σχεδιαστεί ρητά από την εταιρεία για την παράδοση αυτού του εμβολίου. Κάθε πακέτο θα είναι εξοπλισμένο με θερμικό αισθητήρα παρακολούθησης GPS για παρακολούθηση της θέσης και της θερμοκρασίας, τον οποίο η εταιρεία λέει ότι θα “προληπτικά” αποτρέψει “αποκλίσεις” – όπως ατυχήματα ή κλοπή.

Η εταιρεία παρακάμπτει τους συνηθισμένους συνεργάτες διανομής χονδρικής, συμπεριλαμβανομένης της McKesson, η οποία είναι επίσης ο κύριος συνεργάτης του κυβερνητικού προγράμματος εμβολιασμού Operation Warp Speed, και ξόδεψε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει το δικό του δίκτυο άμεσης διανομής.

Μόλις παραδοθούν τα πακέτα, οι δέκτες μπορούν να τα αποθηκεύσουν σε καταψύκτες εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας για έως και 6 μήνες, μέσα σε ψυκτική μονάδα για έως και 5 ημέρες ή μπορούν να ξαναγεμίσουν το κουτί με νέο ξηρό πάγο για αποθήκευση έως και 15 ημερών.

Είναι μια λεπτή διαδικασία. Η εταιρεία έχει πει στο CDC ότι συνιστά οι θερμικοί φορτωτές να μην ανοίγουν περισσότερο από δύο φορές την ημέρα και θα πρέπει να κλείνουν εντός 1 λεπτού. Επειδή το εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις, πρέπει να παραδοθεί στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή και στο σωστό σχήμα, δύο φορές.

Το εμβόλιο της Pfizer και άλλα που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη απαιτούν όλες τις μηδενικές θερμοκρασίες – και βασίζονται σε πολλά συστατικά που αντιμετωπίζουν τις δικές τους πιέσεις τροφοδοσίας.

Η ζήτηση ξηρού πάγου αυξάνεται από διάφορους κατασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων που εργάζονται για εμβόλια και αύξηση της παράδοσης φαγητού στο σπίτι. Η παροχή πέφτει καθώς το διοξείδιο του άνθρακα, από το οποίο παράγεται ξηρός πάγος, είναι επίσης μειωμένος. Το αέριο συλλαμβάνεται κατά την παραγωγή αιθανόλης, η οποία επιβραδύνθηκε καθώς οι ταξιδιώτες οδηγούν λιγότερο.

Τα τυποποιημένα γυάλινα φιαλίδια θα σπάσουν στο υπερβολικό κρύο που απαιτείται για τη διατήρηση των δόσεων, οπότε ο κατασκευαστής γυαλιού Corning συνεργάστηκε με την κυβέρνηση για να δημιουργήσει μια ειδική γραμμή, για την οποία η παραγωγή «ανεβαίνει για να αντιμετωπίσει τυχόν ελλείψεις προμήθειας που μπορεί να προκύψουν», εκπρόσωπος της Gabrielle Bailey είπε στο NBC News μέσω email.

Προκειμένου το εγχείρημα να στεφθεί από επιτυχία θα απαιτηθεί μια σειρά από ιδιωτικούς και δημόσιους συνεργάτες για να συνεργαστούν σε τέλεια συντονισμό προκειμένου να παραδοθούν οι δόσεις στους ασθενείς.

«Θα βασιστούμε σε επαγγελματίες σε όλο το φάσμα της αλυσίδας εφοδιασμού από στρατιωτικούς έως κατασκευαστές, διανομείς … παρόχους μεταφορών… και τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης που
κάλεσαν να επιτύχουν αυτήν την Ηρακλεία προσπάθεια», δήλωσε ο Goldsby. «Τα ευάλωτα σημεία σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της αλυσίδας μπορούν να μειώσουν σοβαρά την αποτελεσματικότητα όλης αυτής της προσπάθειας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla δήλωσε τη Δευτέρα ότι εναπόκειται στις κυβερνητικές υγειονομικές αρχές να αποφασίσουν ποιος θα λάβει το εμβόλιο περιορισμένης ποσότητας και πότε.

Μέχρι το τέλος του 2020, η Pfizer θα παράγει αρκετές δόσεις για 25 εκατομμύρια άτομα, δήλωσε ο Bourla, προσθέτοντας ότι ευαίσθητες ομάδες και οι ιατροί ενδέχεται να είναι σε θέση να μπουν στα φαρμακεία και να λάβουν το εμβόλιο μέχρι τα μέσα του 2021.

Τον επόμενο χρόνο, θα παράγει αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό 630 εκατομμυρίων, με μεγάλη αύξηση στην παραγωγή στο τέλος του έτους. Ο πληθυσμός της γης εκτιμάται σε 7,8 δισεκατομμύρια. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιο ποσοστό ανθρώπων πρέπει να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό για να επιτευχθεί η «ανοσία αγέλης», στον οποίο εμβολιάζονται επαρκείς αριθμοί πληθυσμού, ώστε να είναι απίθανη η εξάπλωση της κοινότητας.

NBC: Pfizer readies ‘Herculean effort’ to distribute coronavirus vaccine
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων