Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Νέα δεδομένα δημιουργεί το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο

Το τι πραγματικά σημαίνει ΕΕ των 27 και το πόσο δύσκολο είναι να προωθεί πολιτικές που σε άλλες ομοσπονδιακές οντότητες αποφασίζονται και εφαρμόζονται ταχύτατα, φαίνεται στο θέμα του αέριου από σχιστόλιθο. Μετά από δισταγμούς κάποιων χρόνων και αφού φάνηκε πλέον ότι η εκμετάλλευσή του είναι μονόδρομος για την πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, χώρες όπως η Πολωνία αρχικά και το Ηνωμένο Βασίλειο στη συνέχεια, μπαίνουν στο χορό της έρευνας και εκμετάλλευσης.

Στην Πολωνία η έρευνα προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ξεκίνησε δοκιμαστική παραγωγή. Το Ηνωμένο Βασίλειο τροποποίησε πλήρως την πολιτική του. Πρόσφατα ίδρυσε στο υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ειδική υπηρεσία για μη συμβατικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ ο Πρωθυπουργός της Χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στο Συμβούλιο κορυφής της 22 Μαΐου, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη εκμετάλλευσης παρόμοιων κοιτασμάτων, ως μέσο για πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Την ίδια στάση τηρεί και η Κυβέρνηση της Ρουμανίας, παρά τις διαμαρτυρίες των γειτόνων της Βουλγάρων, αφού τα κοιτάσματα βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, χώρας σχεδόν πλήρως εξαρτημένης από το ρωσικό αέριο, αποκλείει κάθε σκέψη για προσφυγή σε μη συμβατικά καύσιμα εμμένοντας στο πυρηνικό πρόγραμμα της Χώρας του. Το κλου της υπόθεσης είναι οι Γερμανοί Ζυθοποιοί. Μια μέρα μετά το Συμβούλιο Κορυφής, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην προοπτική εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στη χώρα τους, από το φόβο μήπως χαλάσει η ποιότητα του νερού τους, και μαζί με αυτό η ποιότητα της μπύρας. Στην επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία Ζυθοποιών στην Άγκελα Μέρκελ και σε ακόμη έξη υπουργούς, εκφράζει φόβους ότι η μέθοδος εξαγωγής του σχιστολιθικού αερίου ( Fracking) για την εφαρμογή της οποίας χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα νερού, με άμμο και σόδα σε βάθη έως 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, θα παραβίαζε το νόμο «Reinheitsgebot» ή γερμανικό νόμο καθαρότητας.

Οι Γερμανοί ζυθοποιοί είναι οι μόνοι που καταλαβαίνουμε, αφού για τη χώρα τους ο νόμος «Reinheitsgebot», θα έχει ισχύ και βαρύτητα, μεγαλύτερη και από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας τους. Πιστεύουμε ωστόσο ότι ο νόμος για την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αέριου που ετοιμάζει η Γερμανική Κυβέρνηση δεν θα αφήσει παραπονεμένους τους Ζυθοποιούς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων