Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να εκτόξευσε έναν δεύτερο πύραυλο μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan την Τετάρτη, ο οποίος πραγματοποίησε τροχιά περίπου 400 χιλιομέτρων στο πλαίσιο της πιο αποτελεσματικής δοκιμής της από ό, τι φάνηκε μέχρι τώρα, ώρες μετά την τελευταία αποτυχημένη της εκτόξευση, σύμφωνα με δήλωση του στρατού της Νότιας Κορέας.
Δεν κατέστη αμέσως σαφές αν η δεύτερη εκτόξευση του Musudan, περίπου δύο ώρες μετά την πρώτη, επρόκειτο για επιτυχία ή αποτυχία, ή πώς εξελίχθηκε ακριβώς η εκτόξευση. Ωστόσο, η απόσταση που κάλυψε ήταν θεωρητικά περισσότερο από τη μισή προς τα νοτιοδυτικά παράλια της Ιαπωνίας.
Ο πύραυλος έφτασε σε υψόμετρο 1.000 χιλιομέτρων, αναδεικνύοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η Βόρεια Κορέα στο πυραυλικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, στρατηγός Nakatani.
«Η απειλή στην Ιαπωνία εντείνεται», ήταν η ακριβής δήλωση του Ιάπωνα Υπουργού ενώπιον δημοσιογράφων στο Τόκιο.
Ο πρώτος πύραυλος εκτοξεύθηκε από την ανατολική ακτή της πόλης της Wonsan, την ίδια περιοχή όπου διεξήχθησαν προηγούμενες δοκιμές πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ενδεχομένως με τη χρήση κινητών εκτοξευτών, σύμφωνα πάντα με Νοτιοκορεατικές πηγές.
Παράλληλα, το Νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, ανέφερε ότι ο πύραυλος αποσυντεθεί στον αέρα μετά από πτήση περίπου 150 χιλιομέτρων.
Οι εκτοξεύσεις έγιναν σε συνεχή περιφρόνηση των διεθνών προειδοποιήσεων και μιας σειράς ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγόρευαν στη Βόρεια Κορέα τη χρήση της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων, τις οποίες η Πιονγιάνγκ απέρριψε ως παραβίαση της κυριαρχίας της.
Η πρώτη εκτόξευση της Τετάρτης ήταν η πέμπτη συνεχόμενη ανεπιτυχής προσπάθεια τους τελευταίους δύο μήνες για εκτόξευση πυραύλου που έχει σχεδιαστεί να πετάξει πάνω από 3.000 χιλιόμετρα και θα μπορούσε θεωρητικά να φθάσει σε οποιοδήποτε τμήμα της Ιαπωνίας ή στο αμερικανικό έδαφος του Γκουάμ.
Ο Jeffrey Lewis του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Middlebury με έδρα την Καλιφόρνια, σημείωσε ότι οι πύραυλοι συνήθως εκτοξεύονται υπό μια ορισμένη γωνία για τη μεγιστοποίηση του βεληνεκούς τους, συνεπώς το μεγάλο υψόμετρο της δεύτερης εκτόξευσης μπορεί να είχε επιλεγεί σκόπιμα για την αποφυγή εισόδου του πυραύλου στον ιαπωνικό εναέριο χώρο.
«Αυτό δείχνει ότι ο πύραυλος λειτούργησε τέλεια», είπε ο Lewis και συμπλήρωσε λέγοντας «Αν είχε εκτοξευθεί στην κανονική γωνία του, θα διένυε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων του». Προεκτείνοντας τη σκέψη του ο ίδιος δήλωσε ότι οι όποιες αποτυχίες αποτελούν φυσιολογικό μέρος των δοκιμών και ότι η Βόρεια Κορέα θα διορθώσει τα προβλήματα αργά ή γρήγορα.
«Αν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις δοκιμές, θεωρητικά η τεχνογνωσία που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε έναν πύραυλο που ενδεχομένως θα στοχεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε ο Lewis.
Πηγή: Reuters