Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Αυτή είναι η πραγματική ηλικία της Σελήνης

Νεότερη κατά 85 εκατομμύρια χρόνια, σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, είναι η Σελήνη, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.    Η Σελήνη αποτελεί μία σταθερά στη ζωή μας. Προκαλεί την παλίρροια στους ωκεανούς της Γης, σταθεροποιεί την αξονική κλίση του πλανήτη και μέχρι πρόσφατα υποτίθεται ότι συνόδευε τον πλανήτη μας για πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις για την ηλικία της Σελήνης απείχαν κατά εκατομμύρια χρόνια από την πραγματική.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής, δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο ώστε να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβη κατά την εξαιρετικά βίαιη πρόσκρουση ενός πρωτοπλανήτη στη Γη που οδήγησε στη δημιουργία του δορυφόρου της.   Η ομάδα των επιστημόνων, υπολόγισε το διάστημα που χρειάστηκε ο ωκεανός ρευστού μάγματος της Σελήνης για να παγώσει και να στερεοποιηθεί και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Σελήνη είναι νεότερη κατά 85 εκατομμύρια χρόνια σε σχέση με προηγούμενους υπολογισμούς. Σύμφωνα με την έρευνα η Σελήνη δημιουργήθηκε κατά τα τελευταία στάδια σχηματισμού της Γης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ηλικία της Σελήνης μπορεί να συνδεθεί άμεσα με ένα συμβάν που σημειώθηκε κατά τη δημιουργία της Γης, την περίοδο που σχηματιζόταν ο πυρήνας της» ανέφερε ο Thorsten Kleine, καθηγητής του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Μίνστερ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.   Επί της αρχής οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν στο πώς σχηματίστηκε η Σελήνη, αλλά διαφωνούν τόσο για τη διαδικασία όσο και για τον χρόνο της δημιουργίας της.

«Τα αποτελέσματα του τελευταίου μας μοντέλου υποδεικνύουν ότι η νεαρή Γη χτυπήθηκε από έναν πρωτοπλανήτη περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γένεση του ηλιακού συστήματος, δηλαδή 4,567 δισεκατομμύρια χρόνια πριν» αναφέρει ο Maxime Maurice, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτό συνέβη πριν 4,425 δισεκατομμύρια χρόνια, με περιθώριο απόκλισης 25 εκατομμυρίων ετών, και έτσι “γεννήθηκε” η Σελήνη».   Κατά την περίοδο εκείνη, που η Γη είχε μόλις εξελιχθεί σε πλανήτη, χτυπήθηκε από τη Θεία, έναν πρωτοπλανήτη στο μέγεθος του Άρη. Από την εκτόξευση υλικού δημιουργήθηκε η Σελήνη ενώ σχηματίστηκε ένας ωκεανός μάγματος βάθους αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων που τελικά μετεξελίχθηκε στη σεληνιακή επιφάνεια όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Ο πρωτοπλανήτης που συγκρούστηκε με τη Γη έχει εξαφανιστεί πλήρως.   Σημειώνεται ότι δείγματα που έφεραν από τη Σελήνη αποστολές των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ δεν παρείχαν αρκετά δεδομένα για τον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας της, ενώ προηγούμενα μοντέλα πρότειναν ότι χρειάστηκαν έως και 30 εκατομμύρια χρόνια για σταθεροποιηθεί ο ωκεανός ρευστού μάγματος. Η νέα μελέτη τα καταρρίπτει.    Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ερευνητική διαδικασία που ακολούθησαν απαιτούσε «μεγάλη φαντασία και δημιουργικότητα». Οι επιστήμονες έπρεπε να υπολογίσουν τη σύνθεση των ορυκτών που σχηματίστηκαν όταν πάγωσε το μάγμα. Έτσι συνέδεσαν διαφορετικούς τύπους πετρωμάτων με συγκεκριμένα εξελικτικά στάδια.    Εξετάζοντας την ανόργανη σύνθεση της Σελήνης κατέληξαν ότι η ηλικία της αγγίζει περίπου τα 4,425 δισεκατομμύρια χρόνια είναι δηλαδή 85 εκατομμύρια χρόνια νεότερη σε σχέση με προηγούμενες μελέτες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων