Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Αρκετοί πολιτικοί στις ΗΠΑ επέκριναν έντονα την κυβέρνηση Ομπάμα τη Δευτέρα για μια ετήσια παγκόσμια έκθεση σχετικά με την εμπορία ανθρώπων ως απάντηση σε άρθρο του Reuters που καταγράφει πώς ανώτεροι Αμερικανοί διπλωμάτες αλλοίωσαν και διόγκωσαν τα στοιχεία για πάνω από δώδεκα στρατηγικά σημαντικές χώρες.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αποκάλεσε τις σχετικές ενέργειες «ανησυχητικές και απαράδεκτες εάν αποδειχτούν αληθείς», σχολιάζοντας στο twitter ότι «πρέπει να φτάσουμε εις βάθος στην υπόθεση», αναφερόμενος σε μια ακροαματική διαδικασία που έχει προγραμματίσει η Γερουσία για την Πέμπτη, προκειμένου να επανεξετάσει την Έκθεση για το Trafficking, για το έτος 2015.
Μια έρευνα του Reuters, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και στις ξένες πρωτεύουσες, έδειξε ότι το γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει συσταθεί για να αξιολογεί ανεξάρτητα τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, παρακάμφθηκε επανειλημμένα από ανώτερους διπλωμάτες και δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να διογκώσει την αξιολόγηση των 14 χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή έκθεση.
Μεταξύ των χωρών που έλαβαν υψηλότερες βαθμολογίες από ό, τι προέβλεπαν οι οδηγίες από το Γραφείο Παρακολούθησης και Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων (ΓΠΚΕΑ) ήταν η Μαλαισία, η Κούβα, η Κίνα, η Ινδία, το Ουζμπεκιστάν και το Μεξικό, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές.
«Είναι ντροπή το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα επέτρεψε σε μερικούς διπλωματικούς υπαλλήλους να αλλάξουν τα στοιχεία της έκθεσης της διοίκησης προς όφελος των πολυετών παραβατών όπως η Κούβα και η Μαλαισία», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης ένας από τους προεδρικούς υποψηφίους με την πλευρά των Ρεπουμπλικανών.
Αναλυτές στο γραφείο καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, διαφώνησαν κι εκείνοι από την πλευρά τους με τα αμερικανικά διπλωματικά γραφεία σχετικά με την αξιολόγηση για 17 χώρες.
Οι εν λόγω αναλυτές, οι οποίοι είναι ειδικοί στην εκτίμηση της προσπάθειας για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας – όπως το παράνομο εμπόριο ανθρώπων για καταναγκαστική εργασία ή πορνεία – κατάφεραν να υπερισχύσουν μόνο σε τρία από τα αμφιλεγόμενα πορίσματα της έκθεσης, που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.
Η Κούβα, η Μαλαισία και το Ουζμπεκιστάν έχουν αναβαθμιστεί, παρά τις αντιρρήσεις του ΓΠΚΕΑ, από τη χαμηλότερη θέση της κατάταξης στην έκθεση που εκθέτει δημόσια τους χειρότερους παραβάτες του κόσμου στην εμπορία ανθρώπων.
Η μαλαισιανή αναβάθμιση θα μπορούσε να εξομαλύνει το δρόμο για μια φιλόδοξη συμφωνία στον τομέα του ελεύθερου εμπορίου έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ, με άλλες 11 χώρες να ακολουθούν.
Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των απορριφθέντων συστάσεων υποδηλώνει ένα βαθμό παρέμβασης χωρίς προηγούμενο από κορυφαίους διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών σε μια έκθεση που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το ότι οι εν λόγω ψευδείς δείκτες υπονομεύουν την αξιοπιστία της ετήσιας έκθεσης.
Πηγή
Reuters