Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management
Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, επιτρέποντας την κατάσχεση των διαβατηρίων των υπόπτων για τρομοκρατική δράση και εμποδίζοντας την επιστροφή στο βρετανικό έδαφος των ατόμων που πολέμησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών, όπως δήλωσε από την Καμπέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπρισμπέιν.
«Εχουμε την πρόθεση να εισαγάγουμε σύντομα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νέες εξουσίες θα χορηγηθούν στην αρμόδια για τη φύλαξη των συνόρων αστυνομία για να μπορεί να προβαίνει σε κατάσχεση διαβατηρίων, να εμποδίζει τη μετακίνηση υπόπτων και την επιστροφή βρετανών πολιτών (τζιχαντιστών) στη χώρα με άλλον τρόπο, πέραν των όρων που θα τους έχουν επιβληθεί» εξήγησε ο Ντέιβιντ Κάμερον απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η νέα νομοθεσία, θα αποκλείσει την επιστροφή για διάστημα δύο ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο ατόμων που έχουν πολεμήσει στη Συρία ή στο Ιράκ. Πιο συγκεκριμένα, ύποπτοι τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, οι οποίοι ταξιδεύουν στη Συρία θα πρέπει να εμποδίζονται από το να επιστρέψουν στη Βρετανία για δύο χρόνια και θα επιτρέπεται να εισέλθουν εκ νέου, μόνο εφόσον συναινούν να προσαχθούν σε δίκη, κατ ‘οίκον περιορισμό, τακτική παρακολούθηση από την αστυνομία ή ένταξη σε πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης.
Η κίνηση αυτή έχει συμφωνηθεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αν και πηγές των τελευταίων κατέστησαν σαφές ότι ήταν δυσαρεστημένοι για το ότι ο Κάμερον είχε επιλέξει να παρουσιάσει το μέτρο στο αυστραλιανό και όχι στο βρετανικό κοινοβούλιο πρώτα.
Ένα λεπτομερές λοιπόν νομοσχέδιο κατά της τρομοκρατίας που περιλαμβάνει προβλέψεις σχετικά το δικαίωμα αναχώρησης και επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και αυστηρότερους περιορισμούς για τις αεροπορικές εταιρείες, θα παρουσιαστεί αυτό το μήνα στο βρετανικό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο. Το νομοσχέδιο θα δώσει επίσης στους ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας και της συνοριακής αστυνομίας την εξουσία να κατάσχουν προσωρινά τα διαβατήρια και έτσι να αποτρέπουν τζιχαντιστές να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι μέχρι και 500 Βρετανοί έχουν ταξιδέψει στη Συρία, με 250 να έχουν επιστρέψει. Αριθμητικά στοιχεία από τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό των ταξιδιωτών προς τη Συρία ήταν μεταξύ 16 και 21.
Προς το παρόν, μόνο η υπουργός Εσωτερικών, Theresa May, έχει την εξουσία να απαγορεύει σε Βρετανούς πολίτες να ταξιδέψουν. Τώρα η αστυνομία θα έχει το δικαίωμα να ενεργεί με δική της πρωτοβουλία: ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, θα χρειάζεται να έχει μόνο βάσιμες υποψίες ότι ένα άτομο μεταβαίνει στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Τα διαβατήρια θα μπορούν να κατασχεθούν για μέχρι 30 ημέρες, με δικαστική απόφαση μετά από 14 ημέρες. Αυτό θα ισχύει και για τους ταξιδιώτες κάτω των 18 ετών.
Το ατομικό διαβατήριο θα μπορεί να κατασχεθεί πολλές φορές αν το άτομο προσπαθεί να ταξιδέψει και πάλι για τρομοκρατική δράση, ενώ θα εμποδίζονται από το να αντικαταστήσουν το κρατημένο βρετανικό διαβατήριο με καινούριο. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη να τοποθετούνται στη λίστα απαγόρευσης πτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της εντολής. Ακόμα, αν ο αρμόδιος αξιωματικός απαγορεύσει από το ίδιο πρόσωπο να ταξιδέψει τρεις φορές η απόφαση μπορεί να τεθεί σε επανεξέταση από έναν δικαστή.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης νέες αρμοδιότητες που θα απαιτούν από τις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τους καταλόγους των επιβατών σε πραγματικό χρόνο. Αλλά η πιο αμφιλεγόμενη πτυχή, και το πιο πιθανό να δεχτεί ενστάσεις από τους δικηγόρους για την προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η δυνατότητα περί της απαγόρευσης των υπόπτων για τρομοκρατία να επιστρέψουν από το εξωτερικό για έως και δύο χρόνια.
Οι νέες απαιτήσεις στις αεροπορικές εταιρείες θα υποχρεώσουν τους μεταφορείς να χρησιμοποιούν διαδραστικά συστήματα ηλεκτρονικών δεδομένων, ικανά να λαμβάνουν οδηγίες για να αποκλείσουν ή να ελέγξουν κάθε επιβάτη. Επιπλέον, αστικές κυρώσεις θα εφαρμόζονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει επίσης να αρνηθούν το δικαίωμα επιβίβασης σε πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι υπόκεινται σε προσωρινό διάταγμα αποκλεισμού, σε αλλοδαπούς με υποψίες για τρομοκρατική δράση και σε άτομα που υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι παρουσιάζουν μια άμεση απειλή για την ασφάλεια του κάθε αεροσκάφους, πλοίου ή τρένου. Παράλληλα, αστικές κυρώσεις θα εφαρμόζονται στις εταιρείες που μεταφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνους στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος.
Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ένας υπόπτος που αρνείται να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη, να αφεθεί αβοήθητος έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το πακέτο δεν περιλαμβάνει σε αυτό το στάδιο αφαίρεση της υπηκοότητας από άτομα που έχουν υποσχεθεί υποταγή στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό χαλιφάτο ‘η ακόμα και δυνατότητα μετεγκατάστασής τους εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγές
ΑΠΕ-ΜΠΕ
The guardian