Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Νέα μέτρα: Τι οδήγησε την κυβέρνηση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 – Όλο το παρασκήνιο

Πρόστιμο 100 ευρώ στους άνω των 60 αν δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

H κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με βάση τα επιστημονικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτά τα δεδομένα είναι:

9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.

7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3%, έναντι 5%-15% στις υπόλοιπες ηλικίες. Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Επίσης όπως αναφέρουν, προηγήθηκε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τη χρησιμότητα και την ασφάλεια των εμβολίων για να σωθούν ζωές από τη μάχη αυτή με την πανδημία αλλά το συγκεκριμένο ηλιακό γκρουπ που πλήττεται πολύ δεν ανταποκρίθηκε.

«Δεν είναι ποινή, είναι αντίτιμο υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι αρνούνται να πράξουν το αυτονόητο».

«Υπάρχει μια μόνο ηλικιακή ομάδα που επιμένει να καθυστερεί. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του Νοεμβρίου και δυστυχώς είναι κυρίως οι άνω των 60 που νοσηλεύονται και χάνονται», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου θα παρέχεται δωρεάν σε κάθε ενήλικο -εμβολιασμένο ή μη- ένα self test, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, την περίοδο των εορτών.

Οι σχετικές ανακοινώσεις, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την εξειδίκευση των μέτρων θα γίνουν αύριο από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων