Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow @Nakos_Ioannis
Ξεκινούν για ακόμη μία φορά οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της με απώτερο στόχο να αμβλυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν στα μεταξύ τους ζητήματα. Και για αρκετούς είναι αρκετά τα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και ημέρες, το χρονοδιάγραμμα μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνει επαφές και εξαντλητικές συζητήσεις από σήμερα έως και περίπου τις 14 Νοεμβρίου, όταν και οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όπως μαθαίνουμε, καθ’ όλη την διάρκεια των συζητήσεων οι επαφές θα γίνονται δια αλληλογραφίας, έως ότου επιστρέψουν εκ νέου οι θεσμοί στην Ελλάδα για τον δεύτερο γύρο συναντήσεων, προκειμένου να κλείσει οριστικά και η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Όπως και είδαμε οι προσπάθειες για κοινή συνισταμένη και των δύο εμπλεκόμενων πλευρών δεν απέβησαν καρποφόρες κατά το προηγούμενο διάστημα και έτσι το απότοκο των συζητήσεων μας φέρνει αντιμέτωπους με καθυστερήσεις, αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας και φυσικά έντονη περιέργεια και αγωνία για το μέλλον.
Σύμφωνα με τα όσα θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες μεταξύ δανειστών και Ελλάδας, θα εξαρτηθεί και η όποια κοινή συνισταμένη και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με την επικείμενη σύγκλιση του Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου. Εκεί θα διαπιστωθούν οι όποιες θετικές ή αρνητικές εξελίξεις έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά.
Που κολλάνε οι διαπραγματεύσεις
Στόχος της κυβέρνησης ήταν από το καλοκαίρι κιόλας η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει και τυπικά έως τα τέλη Νοεμβρίου, με απώτερο σκοπό την τελική επικύρωση της από το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και σε τυπική μορφή πλέον.
Επιπροσθέτως, το μεγάλο ΑΓΚΆΘΙ, σύμφωνα και με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής αποτελούν τα εργασιακά ζητήματα, εκεί που οι Θεσμοί δείχνουν να μην υπάρχει κοινή συνισταμένη απόψεων και αντιλήψεων με τον υπουργό κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος μέχρι και σήμερα διατυμπανίζει πως το “ΔΝΤ θέλει αίμα, αλλά αίμα δεν θα πάρει”.
Ακόμη και για να δώσω και λίγο σπέκουλα στο όλο θέμα μεταξύ ΔΝΤ – Κατρούγκαλου, νομίζω πως καλό είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μας να κρατήσουμε πως υπάρχουν αρκετοί κοντά στις διαπραγματεύσεις ή γνώστες των όσων λέγονται, οι οποίοι κρατούν μικρό καλάθι σχετικά με τα όσα βγαίνουν στην δημοσιότητα. Για παράδειγμα λέω εγώ τώρα, έχει πάρει το αυτί μου την ατάκα πως “Δεν ζητάει το ΔΝΤ τόσα μέτρα απλά εμείς θέλουμε να τα κάψουμε προκαταβολικά”. Ομολογώ να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι δεν θα πρέπει να λησμονηθούν και οι εξής παράμετροι:
Α) Χρέος
Β) Προϋπολογισμός
Όπου (α+β) όπως συνήθιζε να λέει ένας αγαπημένος μου μαθηματικός στο Λύκειο, βλέπουμε δύο από τους κυρίαρχους φόβους της Κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως και οι δύο αυτές προκείμενες έχουν εγείρει σημαντικά ζητήματα εντός εκτός και επί τ’ αυτά τους.
Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη γκρίνια για τα δημοσιονομικά καθώς οι δανειστές δεν έχουν φανερώσει μέχρι στιγμής το ποια ακριβώς είναι η πρότασή τους γύρω από αυτό το ζήτημα, ενώ δεν ξέχασαν να υπενθυμίσουν το γεγονός πως κρατούν “μικρό καλάθι” σχετικά με το πόσο βιώσιμος είναι ο προϋπολογισμός του 2017. Τα θέματα που σκαλώνουν οι δανειστές έχουν να κάνουν με τα ζητήματα του (ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τις μειώσεις στις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, καθώς επίσης και για τα 3 δις ευρώ που οφείλει το Δημόσιο σε ιδιώτες.)
Από την άλλη πλευρά δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο (β), δηλαδή το περιβόητο σκέλος σχετικά με το Χρέος και το τι μέλλει γενέσθαι με αυτό. Αναφορικά με το Χρέος λοιπόν έχει ξεκινήσει μια κουβέντα για αυτό τόσο σε παρασκηνιακό επίπεδο όσο και σε επίσημες συζητήσεις(βλ. ESM), όμως θεωρώ ότι οι όποιες αποφάσεις του θα αφορούν ήδη την υπογραφείσα συνθήκη, και αυτή δεν είναι άλλη από αυτήν που ήδη γνωρίζουμε του Μαϊου. Ενώ αυτό που δεν θα πρέπει να λησμονηθεί είναι πως μέχρι το τέλος του χρόνου, εάν θα θέλει η ελληνική κυβέρνηση να έρθει αντιμέτωπη με θετικές εξελίξεις για μετά το 2018 αναφορικά με το Χρέος, θα πρέπει να έχει έρθει σε μια de facto συμφωνία με το ΔΝΤ σχετικά με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια εξαντλητική περίοδο διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο σκόπελος της δεύτερης αξιολόγησης και των επιμέρους ζητημάτων που προκύπτουν από αυτήν.