Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Την Πέμπτη εν μέσω των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων η ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, το οποίο εγκρίθηκε επί της αρχής με 172 ψήφους υπέρ, 91 ψήφους κατά και 4 ψήφους «παρών». Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου το οποίο οδηγεί στην γκετοποίηση των μεταναστών.
Πιο αναλυτικά οι ρυθμίσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες και αφορούν τους τρόπους απόκτησης της ιθαγένειας:
1) Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπο την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
2) Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
3) Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
Σχετικά με τις χορηγήσεις σε πολίτες τρίτων χωρών ενιαίων αδειών ενιαίας διαμονής και εργασίας:
1) Μειώνεται σε 50 ευρώ από 150 ευρώ που είναι σήμερα το τέλος που καταβάλλει ο εργοδότης για κάθε εποχικό εργαζόμενο. Επίσης ο εργοδότης προκαταβάλλει στον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές ενός μήνα – και όχι δύο που ισχύει σήμερα – και για το υπόλοιπο διάστημα προκαταβάλλει τα ποσά από επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ
2) Ο εργοδότης οφείλει να παρέχει κατάλληλο κατάλυμα στον εποχικά εργαζόμενο και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν παρέχεται καθόλου κατάλυμα ή ότι αυτό δεν πληροί τις προδιαγραφές, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ και οι λοιπές διοικητικές κυρώσεις
3) Μειώνεται σε 150 ευρώ από 3.000-1.500 ευρώ που ισχύει σήμερα το πρόστιμο για ανακριβείς δηλώσεις ή βεβαιώσεις στο πλαίσιο απαιτήσεων του κώδικα καθώς και στους πολίτες τρίτων χωρών που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, υπηρεσία ή έργο χωρίς να διαθέτουν άδεια διαμονής.
Το νομοσχέδιο αυτό, όπως αναμενόταν, έφερε αρκετές αναταράξεις στα κόμματα και έφτασε ακόμα και το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να καταψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό.
Συγκεκριμένα η ΝΔ δήλωσε τα ακόλουθα:
«Οι δικλείδες που θέτει το σχέδιο νόμου δεν συνάδουν με το Σύνταγμα, ενώ για το θέμα της απόκτησης ιθαγένειας -που υπάρχει διαφωνία της ΝΔ για την κτήση της από ανήλικα παιδιά με την εγγραφή τους στο Δημοτικό- επισήμανε πως είναι υποχρεωτική η εννεαετής εκπαίδευση, δεν είναι τυπικό κριτήριο. Αν επιμείνουμε στη ρύθμιση αυτή, θα συμβάλλουμε στην γκετοποίηση των μεταναστών.».
Το κόμμα των ΑΝΕΛ δήλωσε τα ακόλουθα
«Οι προϋποθέσεις με τις οποίες δίδεται η ιθαγένεια στα τέκνα μεταναστών δίνουν το στίγμα της σοβαρότητας, πρόκειται για σπουδή που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, «γκετοποίηση απαίδευτων και αμαθών ανθρώπων». Η ιθαγένεια δεν μπορεί να συνδέεται με το νομικό οπλοστάσιο με το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί οποιοσδήποτε συνάνθρωπος προκειμένου να αισθάνεται ίσος. Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε την αίτηση ιθαγένειας από τις οικογένειες των ανήλικων με αντάλλαγμα ένα νομικό οπλοστάσιο.»
Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα οποία θεώρησαν πως λόγω της καταψήφισης του νομοσχεδίου από το κυβερνητικό εταίρο, δηλαδή τους Ανεξάρτητους Έλληνες, θα έπρεπε να το υπερψηφίσουν προκειμένου να μην κινδυνεύσει το νομοσχέδιο να μην εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων.
Εν κατακλείδι, σε αυτήν την περίπτωση το νομοσχέδιο αυτό θα δημιουργήσει την γκετοποίηση των μεταναστών και ιδιαίτερα στα σχολεία θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα κληθεί η Κυβέρνηση να διαχειριστεί. Πέρα από αυτά αναφέρθηκε ότι ψήφισαν δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ένα νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.
Αναρωτιέται κανείς, με τον ίδιο τρόπο που έγινε και σήμερα γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, όσων θέλουν να συμμετάσχουν, για την υποβολή μίας συνολικής πρότασης προς τους εταίρους, οι οποίοι δεν θα μπορούν εύκολα να αρνηθούν μία πρόταση με τις υπογραφές όλης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.