Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας) προχώρησε στην προκήρυξη του Προγράμματος «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ» με αρχικό ύψος προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 30 εκ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος, σε συνέχεια της προκήρυξης της προηγούμενης φάσης. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος είχαν ενταχθεί 746 επιχειρήσεις με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 98 εκ ευρώ.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της διεθνής ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η ανάδειξη του εξωτερικού εμπορίου ως στρατηγική προτεραιότητάς τους. Το πρόγραμμα επιχορηγεί τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των επιχειρήσεων, τον σχεδιασμό συσκευασίας, την απόκτηση διεθνών πιστοποιήσεων, δαπάνες marketing σε τρίτες χώρες κλπ.
Επιλέξιμες είναι όλες οι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας πριν από την 1η Αυγούστου του 2012 στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών καθώς και επιλεγμένους κλάδους του εμπορίου. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν είτε μεμονωμένες επιχειρήσεις είτε ομάδες από τρεις τουλάχιστον επιχειρήσεις (σε αυτή τη περίπτωση η επιχορήγηση είναι μεγαλύτερη).
Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών προτάσεων μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για συγκεκριμένους κλάδους). Το ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 30% έως 55%.
Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα/υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα/υπηρεσίες σε νέες αγορές και περιλαμβάνουν επενδύσεις που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:
• Μηχανολογικός Εξοπλισμός – Ειδικές Εγκαταστάσεις.
• Ενέργειες πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών.
• Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας.
• Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής σε αγορές – στόχους.
• Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
• Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και
μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
• Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων.
• Λοιπές ενέργειες (μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις).
Η διάρκεια υλοποίησης των επενδύσεων είναι 15 μήνες με δυνατότητα 3μηνης παράτασης υπό προϋποθέσεις.