Σχεδόν αποκλειστικά από την Ελλάδα θα «τρέξει» την υλοποίηση του έργου EU Digital Wallet η Netcompany-Intrasoft που κατέχει ηγετική θέση στην κοινοπραξία, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Να σημειωθεί ότι στις 29 Φεβρουαρίου 2024 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας (EU Digital Wallet), ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το επόμενο διάστημα.
Οι συνολικοί χρηματοδοτικοί πόροι που απαιτούνται για την εφαρμογή της πρότασης κατά την περίοδο 2022-2027 θα ανέλθουν σε 30,825 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων διοικητικών δαπανών ύψους 8,825 εκατ. ευρώ και λειτουργικών δαπανών έως 22 εκατ. ευρώ που καλύπτονται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη».
Η χρηματοδότηση θα στηρίζει δαπάνες που συνδέονται με τη διατήρηση, την ανάπτυξη, τη φιλοξενία, τη λειτουργία και τη στήριξη των δομικών στοιχείων της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και των υπηρεσιών εμπιστοσύνης. Μπορεί επίσης να στηρίζει επιχορηγήσεις για τη σύνδεση υπηρεσιών με το οικοσύστημα του ευρωπαϊκού πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας, την ανάπτυξη προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών. Τέλος, η χρηματοδότηση θα στηρίζει επίσης τη διεξαγωγή ετήσιων ερευνών και μελετών για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του κανονισμού όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του. Στο «δημοσιονομικό δελτίο» που συνδέεται με την παρούσα πρωτοβουλία παρέχεται λεπτομερής επισκόπηση των σχετικών δαπανών.
Στο πλαίσιο 4ετούς σύμβασης, η Netcompany-Intrasoft είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη του έργου, το οποίο σχεδιάζεται με βάση αυστηρά πρωτόκολλα κυβερνοασφάλειας ώστε να καλύπτει τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας και ιδιωτικότητας. Η εταιρεία αναπτύσσει το software framework, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να επιτρέπει την επιτυχημένη υιοθέτηση του EU Digital Identity Wallet από όλα τα κράτη-μέλη. Επίσης, πραγματοποιεί την ανάλυση των επιχειρησιακών και τεχνικών απαιτήσεων και την ανάπτυξή του, ενώ στη διαδικασία των προδιαγραφών, συμμετέχουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να καλυφθούν οι τεχνικές απαιτήσεις σε διευρωπαϊκό επίπεδο.
Μόλις ολοκληρωθεί, το ψηφιακό πορτοφόλι θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες, στις επιχειρήσεις αλλά και σε όλους όσους διαμένουν σε χώρες της ΕΕ που θέλουν να ταυτοποιηθούν μέσω αυτού ή να παράσχουν επιβεβαίωση ορισμένων προσωπικών τους πληροφοριών. Όλοι οι χρήστες θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους, ώστε να αποφασίζουν με ποιον φορέα θέλουν να μοιραστούν ποιο προσωπικό τους δεδομένο και γιατί, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πορτοφόλι τόσο για online όσο και για offline υπηρεσίες στην ΕΕ.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr