Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Νίκος Χαρδαλιάς: Κίνδυνος πυρκαγιάς για 18 περιοχές στην Αττική

Το πρόγραμμα προσομοιώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κατέδειξε 18 κόκκινες περιοχές της Αττικής που σε περίπτωση πυρκαγιάς θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «Μάτι».

Ο υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς είπε στη Βουλή: «Όλοι ξέρουν εδώ και χρόνια το πρόβλημα αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες και τις επόμενες έξι ημέρες μπαίνουν συνεργεία για καθαρισμό, διάνοιξη δρόμων διαφυγής, τοποθέτηση δεξαμενών».

Επίσης τόνισε πως εντός των επόμενων έξι ημερών ειδικά συνεργεία θα αναλάβουν την αντιπυρική θωράκιση των συγκεκριμένων περιοχών με καθαρισμό, διάνοιξη δρόμων διαφυγής, τοποθέτηση δεξαμενών κ.α.

Ο υπουργός απάντησε και για τη φωτιά στο Αλεποχώρι, υπογραμμίζοντας ότι ο μηχανισμός αντέδρασε άμεσα και παρά τις αντίξοες συνθήκες δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Μεταξύ άλλων, ο Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι εντός 4,5 ωρών η φωτιά διέγραψε πορεία 10,3 χιλιομέτρων περνώντας μέσα από οικισμούς. «Σε τέτοιες καταστάσεις η κεντρική εντολή είναι «σώστε τους ανθρώπους».

HTML tutorial

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη είπε «Τρέχουμε πρόγραμμα προσομοιώσεων. Μετά από την άσκηση ρωτήσαμε την αρμόδια υπηρεσία να μας υποδείξει τις επικίνδυνες περιοχές της Αττικής που μπορούν να γίνουν «Μάτι». Μας έδειξαν 18 περιοχές. Η δική μας αρχική εκτίμηση ήταν για 4 που όλοι έχουμε δει δια γυμνού οφθαλμού σε Πόρτο Γερμενό, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Σχοινιά κ.α. Το πρόβλημα όλων αυτών των περιοχών υπάρχει εδώ και δεκαετίες αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Εμείς αναλάβαμε και αυτή την ευθύνη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κηρύξαμε και τις 18 περιοχές ως άμεσου κινδύνου για να δώσουμε την δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς να καθαρίσουν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Εμείς από την πλευρά μας ολοκληρώσαμε εντός 30 ημερών, μελέτες, διαπραγματεύσεις κ.α. και προχωρήσαμε σε 18 επιχειρήσεις αντιπυρικής θωράκισης. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι σε εξέλιξη. Εντός 6 ημερών θα δείτε συνεργεία στις 18 περιοχές. Βάζουμε 18 δεξαμενές, δρόμους διαφυγής. Την άλλη εβδομάδα ανοίγεται ο δρόμος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Όλοι ξέρουν εδώ και χρόνια το πρόβλημα αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Με την ίδια διαδικασία την άλλη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου για το Σέιχ Σου. Μιλάμε για θέματα που η ΓΓ πολιτικής προστασίας δεν έχει αρμοδιότητα αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε. Παίρνουνε την ευθύνη γιατί ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να μην κρυφτεί πίσω από τις αρμοδιότητες του αλλά να συνεργαστούμε όλοι μαζί».

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Αλεποχώρι, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για ολιγωρία λέγοντας: «Μας ρωτάτε πόσο κόστισε η πυρόσβεση. Να μας πείτε πόσο κοστίζει για εσάς μια ανθρώπινη ζωή για να σας απαντήσω. Ούτε ένα ευρώ πίσω δεν θα αφήσουμε για να κάνουμε όσα πρέπει και να κρατήσουμε ασφαλείς τους πολίτες. Η πυρκαγιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Εκδηλώθηκε βράδυ και εξελίχθηκε κάτω από επικίνδυνες συνθήκες με ριπές ανέμου άνω των 8 μποφόρ. Το βράδυ εκείνο η φωτιά σε 4,5 ώρες έτρεξε 10,3 χιλιόμετρα περνώντας μεσα από οικισμούς και απειλώντας ζωές. Αν κρίνεται εσείς ανέτοιμο τον μηχανισμό που εκκένωσε οικισμούς και έσωσε ζωές είναι ύβρις απέναντι σε πυροσβέστες και εθελοντές και ΕΛΑΣ. Ο μηχανισμός λειτούργησε. Από τις 6 το πρωί είχαμε όλο το στόλο – και από Θεσσαλονίκη – και έκανε βολές».

Τέλος, διέψευσε τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμφανίζουν να επιρρίπτει την πυρκαγιά σε «ατυχία».

«Αυτό που είπα είναι η ατυχία σε σχέση με τα εναέρια μέσα που θα ενεργοποιούνταν λίγες ημέρες μετά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Ξέρετε ότι μισθώνονται για 120 ημέρες γιατί αυτά τα μέσα χρησιμοποιούνται και στο άλλο ημισφαίριο. Όταν απελευθερώνονται τέλος Απριλίου από την Αυστραλία σε εμάς έρχονται αυτή την ημέρα που ορίζει το σχέδιο» είπε για να προσθέσει «Στις 2 Μαίου όλοι οι εποχικοί ήταν στα πόστα τους. Το 2018 βρέθηκαν στα πόστα τους στις 18 Ιουλίου. Το 2017 – 18 τα εναέρια τα παραλαμβάνατε Ιούλιο – Αύγουστο. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε τάξη και προτεραιότητες. Την ώρα της μάχης η επιλογή είναι ξεκάθαρη: η ανθρώπινη ζωή».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων