Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Νίμιτς για το Σκοπιανό: Μεγάλη βελτίωση, αλλά και δύσκολα ζητήματα στις συνομιλίες Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Αισιοδοξία για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης εξέφρασε ο ειδικός διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς, σε δήλωση που έκανε παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του Νικόλα Ντιμιτρόφ, αμέσως μετά την κοινή συνάντησή τους στην Βιέννη. Ο κύριος Νίμιτς δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τα όσα συζητήθηκαν, ωστόσο κάνει λόγο για “διφορούμενα ζητήματα” που συζήτησαν διπλωμάτες παράλληλα με την υπουργική συνάντηση, καθώς και για “τεχνικές λεπτομέρειες και δύσκολα ζητήματα” τα οποία έχουν μπει στο τραπέζι.

Είναι σαφής η πρόθεση όλων των πλευρών να τηρηθεί αυστηρή εχεμύθεια ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών, καθώς έχουν συμφωνήσει να αποφύγουν τις “διαρροές”. Αναλυτικά, ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το σκοπιανό δήλωσε:

“Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Παράλληλα με την δική μας συνάντηση (με τους υπουργούς) ειδικοί και διπλωμάτες εξέτασαν τα διφορούμενα ζητήματα της συμφωνίας. Αυτή η σειρά συναντήσεων θα συνεχιστεί στο μέλλον και αυτός είναι ο δρόμος εργασίας που έχουμε επιλέξει. Υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες και δύσκολα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται. Υπάρχουν εκκρεμή και δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά που γίνονται θα συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο επικοιδομητικό πλαίσιο”.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων