Να μην γίνει κατηγορία εναντίον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, καθώς δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής του, προτείνει ο εισαγγελέας εφετών Γ. Οικονόμου στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας την απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που είναι μάρτυρας κατηγορίας στην έρευνα που διενεργείται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, με βασικό εμπλεκόμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Υπενθυμίζεται ότι η ποινική δίωξη αφορά το ταξίδι που είχε γίνει στη Βιέννη, τον Δεκέμβριο του 2018, με τους εισαγγελείς διαφθοράς που ερευνούσαν την υπόθεση Novartis, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ανώτατος εισαγγελέας φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει από εκπροσώπους της αμερικανικής εισαγγελικής αρχής που διενεργούσε αυτοτελή έρευνα για την ίδια υπόθεση, στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού προσώπου που ήταν υπό έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο κ. Αγγελής «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα, του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια, χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον». «Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη, ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι, γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός, έτσι όπως απαιτεί το άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό» σημειώνεται στο σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «η δικογραφία περιλαμβάνει, πέραν των ουσιαστικώς ελλείψεων για στήριξη δημόσιας κατηγορίας σε βάρος του Ι. Αγγελή, περιλαμβάνει και μία κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση, διότι διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης στα συναφή αδικήματα, εξίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας, όπως υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και αθέμιτη αντιγραφή στοιχείων υπολογιστών και ταυτόχρονα διαπιστώνει δόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ