Κι όμως, συνέβη και αυτό! Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, προτιμούν να έχουν συνομιλητή τη Γερμανία παρά την τρόικα! Η μέχρι πρόσφατα εικόνα ότι η Γερμανία είναι «η σκληρή των σκληρών» φαίνεται να αλλάζει, καθώς τη σκυτάλη των πιο σκληρών παίρνουν πλέον ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ και ο κ. Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας! Οι λόγοι αυτής της αναδιάταξης ρόλων εντός της τρόικας είναι οι εξής:
Πρώτο, το ΔΝΤ διαμηνύει ότι αν δεν υπάρξει «κούρεμα» του χρέους, τότε η λύση είναι ακόμη σκληρότερο πρόγραμμα προσαρμογής και ακόμη πιο επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων! Διατείνεται λοιπόν ότι στο βαθμό που η Γερμανία αποκλείει το «κούρεμα» του χρέους, τότε η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων (που πρέπει να μεγιστοποιηθούν) και από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων (που πρέπει να αυξηθούν πάνω από τις προβλέψεις του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος). Επιπλέον, το ΔΝΤ είναι πολύ «επιθετικό» στις απαιτήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα και στην αγορά εργασίας (ομαδικές απολύσεις κ.λπ.).
Δεύτερο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διά του εκπροσώπου της κ. Μαζούχ, εμφανίζεται «τεχνοκρατικά ανένδοτη» στην απαίτηση η Ελλάδα να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, ιδιαίτερα τις διαρθρωτικού χαρακτήρα (πλειστηριασμοί κ.λπ.), αδιαφορώντας για τα πολιτικά προβλήματα της κυβέρνησης και μη γνωρίζοντας «τι είναι αυτό που λέγεται πολιτικό ρίσκο». Ο κ. Μαζούχ έχει αφήσει… ξερούς τους Έλληνες συνομιλητές του με τη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να «σηκώσει» περισσότερους από 450.000 δημοσίους υπαλλήλους…
Αντίθετα, στο Βερολίνο ανησυχούν πολύ για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Το αμετάθετο όριο των επερχόμενων ευρωεκλογών το Μάιο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης αν η κυβερνητική παράταξη ηττηθεί καθαρά. Το πρόβλημα, κατά τη γερμανική πλευρά, είναι ακόμη οξύτερο αν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «σοφών» της κ. Μέρκελ η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και το 2014 (η Citi εκτιμά ότι θα συνεχιστεί μέχρι και το 2016!) και ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον «πάτο». Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, ακόμη και αν αποφύγει το ναυάγιο στις ευρωεκλογές, θα εξακολουθήσει να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, οι δε εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα είναι αναπόφευκτες το αργότερο το Μάρτιο του 2015, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε συμφωνούν σε μια χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος. Επιπλέον, έχοντας ήδη αρνηθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δεν μπορούν να αντισταθούν -ακόμη και αν το ήθελαν- στη ρελάνς του ΔΝΤ «αν όχι ‘‘κούρεμα’’, τότε σκληρότερη προσαρμογή»… Αντιλαμβάνονται όμως ότι η πολιτική διάσταση του ελληνικού προβλήματος» γίνεται πλέον κυρίαρχη και ότι η διαχείρισή της είναι πλέον εξίσου σοβαρή με τα Μεσοπρόθεσμα, τους πλειστηριασμούς κ.λπ.
Στην εργώδη του προσπάθεια να «παρακάμψει» την τρόικα, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με την κ. Μέρκελ, συναντάται σήμερα με το Κολλέγιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων στις Βρυξέλλες (δηλαδή με την Κομισιόν), προσπαθεί να ανοίξει κάθε είδους πολιτικούς διαύλους. Όμως, η Γερμανία ούτε έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ούτε μπορεί να επιβάλει έναν «οπορτουνισμό» όσον αφορά την υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων. Ο πρωθυπουργός μπορεί να προτιμάει τον Σόιμπλε από την τρόικα, αλλά…
Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS