Γράφει η Χρυσάνθη Πασσά*
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Mike Jeffries, CEO της γνωστής μάρκας ρούχων Abercrombie & Fitch, που υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι δε θέλει οι παχουλές γυναίκες να φοράνε ρούχα της εταιρείας γι’αυτό και δεν παράγουν ρούχα σε μεγαλύτερα μεγέθη. Ο ίδιος στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι από επιλογή δεν προσλαμβάνουν άτομα που έχουν παραπάνω κιλά ή δεν είναι τόσο εμφανίσιμα (όποιος έχει μπει σε κατάστημα της συγκεκριμένης εταιρείας ξέρει ότι οι πωλητές και οι πωλήτριες θα μπορούσαν να είναι μοντέλα) γιατί απευθύνονται μόνο σε “cool άτομα” και στόχος τους είναι να ενθουσιάσουν αυτά και όχι να προσελκύσουν τον οποιονδήποτε.
Αναρωτιέμαι ποιος δίνει το δικαίωμα στον εν λόγω κύριο που έχει το πάτημα να μιλήσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να εκφράσει τέτοιου είδους ρατσιστικά σχόλια; Δε νοείται να μιλά κάποιος τόσο σκληρά και να κάνει εμφανή διαχωρισμό σε εποχές που όλο και περισσότερες γυναίκες μπλέκονται στα δίχτυα της νευρικής ανορεξίας και παιδιά και έφηβοι στα σχολεία πέφτουν θύματα bullying για οποιοδήποτε λόγο. Άλλωστε δε νομίζω ότι “cool” άτομο γίνεσαι με κριτήριο το αν χωράς να μπεις στα νούμερα της συγκεκριμένης εταιρείας και κάθε εταιρείας.
Ο ρατσισμός αυτού του είδους και κάθε είδους λοιπόν είναι φαινόμενο με κοινωνικές, ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες και βρίσκει έδαφος σε άτομα με συγκεκριμένα ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Οι αιτίες πολλές. Οι ανταγωνιστικές σχέσεις των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία, το χαμηλό πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο, τα κίνητρα επιβίωσης που έχουν κάποιοι, καθώς και η προσπάθεια να τα καταφέρουν με αυτό το αθέμιτο μέσο και κυρίως η έλλειψη σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων.
Οι συνέπειες ακόμα περισσότερες. Η βασικότερη είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δόθηκαν μεγάλοι αγώνες για να κατακτηθούν και κατ’επέκταση προσβάλλεται η ανθρώπινη προσωπικότητα. Επιπλέον, μπαίνουν στο περιθώριο άτομα και κοινωνικές ομάδες που σίγουρα έχουν να προσφέρουν στην κοινωνία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεσπούν περισσότερες συγκρούσεις και αναταραχές και να προάγεται έτσι κάθε μορφής βία.
Επιβάλλεται λοιπόν ο καθένας μας να βάλει το δικό του λιθαράκι για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι οικογένειες, καθώς οι γονείς πρέπει πρώτοι να μιλήσουν στα παιδιά τους για τις ανθρωπιστικές αρχές και το σεβασμό για το συνάνθρωπο. Η συνειδητοποίηση του τι πραγματικά σημαίνει άνθρωπος και ποια είναι η αξία του θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πνευματική καλλιέργεια που χρειάζεται να έχει ο καθένας μας για να ενεργοποιηθεί και να αγωνιστεί για την κατάργηση οποιασδήποτε μορφής διακρίσεων.
* Η Χρυσάνθη Πασσά είναι Ψυχολόγος.