Ηταν η πρώτη φορά από τη μέρα που η πανδημία του Covid-19 άλλαξε τις ζωές μας, που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πήρε θέση για τη διοργάνωση των εφετινών Ολυμπιακών Αγώνων. «Προετοιμαστείτε και… βλέπουμε».
Αυτή είναι η σύνοψη της μακροσκελούς ανακοίνωσης που εξέδωσε μετά την τηλεδιάσκεψη του προεδρείου της με την οργανωτική επιτροπή του Τόκιο. Από τη μία, δεν μπορούσε να σιωπά άλλο, αφήνοντας τις φήμες για την τύχη των Αγώνων να οργιάζουν.
Κι από την άλλη, έπρεπε να κερδίσει χρόνο. Λογικό. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αύριο, ή την επόμενη εβδομάδα. Πόσω μάλλον, σε τέσσερις μήνες. Για να αναβάλει -εφόσον απαιτηθεί- μια διοργάνωση με κόστος άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια. Και η τελευταία μέρα που μπορεί να αποφασίσει αν οι Αγώνες θα διεξαχθούν στην ώρα τους, ή όχι, είναι η 26η Μαΐου.
Προς το παρόν, για όποιον τη διαβάσει προσεκτικά, η ανακοίνωση της ΔΟΕ δεν είναι παρά ένας… χρησμός. Δηλώνει «πλήρως αφοσιωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο», όμως παραλείπει να αναφέρει τις ημερομηνίες έναρξης (24 Ιουλίου) και λήξης τους (9 Αυγούστου). Η συγκεκριμένη διατύπωση μπορεί να «κλειδώνει» τον τόπο τέλεσης των Αγώνων (υπήρχε φημολογία ότι αυτός θα μπορούσε να αλλάξει), αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει τη χρονική τους μετάθεση. Ενα σενάριο τους θέλει να αναβάλλονται για μερικούς μήνες (όπως το 1964, που έγιναν Οκτώβριο), έστω κι αν αυτό προϋποθέτει ένα νέο καλεντάρι για όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα.
«Τέσσερις μήνες πριν από την έναρξή τους δεν υπάρχει ανάγκη για δραστικά μέτρα», αναφέρεται στην ίδια πρόταση. Που σημαίνει, ότι ενδέχεται να υπάρξει (τέτοια ανάγκη) αργότερα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στο Τόκιο. Οι Ιάπωνες έχουν δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια για να τους διοργανώσουν, και η αλλαγή πόλης δεν θα έλυνε κάποιο πρόβλημα. Θα γίνουν σε γεμάτα στάδια, αλλιώς δεν θα είχαν νόημα. «Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών θα ήταν ενάντια στα όσα υποστηρίζουμε.
Δεν είναι μόνο μια αθλητική διοργάνωση, ο κόσμος ενώνεται σε μια γιορτή του αθλητισμού», τόνισε στον Guardian υψηλόβαθμο στέλεχος τη ΔΟΕ. Αλλά, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα γίνουν στην ώρα τους. Οι Times, επικαλούμενοι βρετανούς αξιωματούχους και προπονητές των εθνικών Ολυμπιακών ομάδων της Αγγλίας, γράφουν ότι κατά 90% θα αναβληθούν. Το ίδιο και η Corriere dello Sport (της Τρίτης), στο πρωτοσέλιδο άρθρο της υπό τον τίτλο «Αριβεντέρτσι Τόκιο» («Εις το επανιδείν Τόκιο»). Την ίδια αίσθηση έχουν και τα εγκυρότερα media των ΗΠΑ. Τα οποία, μάλιστα, εκτιμούν πως το «κλειδί» των εξελίξεων το κρατούν οι Αμερικανοί. Εκεί, ο κορονοϊός άργησε να κάνει την εμφάνισή του.
Τώρα «σκάνε» τα κρούσματα (και) στους αθλητές, το ένα μετά το άλλο. Τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν τους επιτρέπουν ούτε, καν, να προπονηθούν. Πόσω μάλλον, να συμμετάσχουν σε αγώνες και να πετύχουν τις επιδόσεις που τους στείλουν στο Τόκιο. Η κατάσταση χειροτερεύει, και πολύ δύσκολα θα αλλάξει πριν από τα τέλη Ιουνίου (τότε προγραμματίζεται να επαναρχίσουν, το ΝΒΑ και τα πρωταθλήματα σε διάφορα άλλα σπορ). Χωρίς τους αμερικανούς «αστέρες» του αθλητισμού (που θα προστεθούν στους τιμωρημένους Ρώσους), οι Αγώνες δεν πρόκειται να διεξαχθούν – θα είναι μια αποτυχία. Οι Ιάπωνες (και η ΔΟΕ), που δεν αποδέχτηκαν την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για αναβολή, θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν.
Το πρόβλημα με τα «εισιτήρια» των αθλητών για το Τόκιο είναι γενικότερο. Εξαιτίας της διακοπής κάθε αθλητικής δραστηριότητας, στα περισσότερα αθλήματα δεν έχουν διεξαχθεί οι προκριματικοί και τα προ-Ολυμπιακά τουρνουά. Η επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως μόλις το 53% των αθλητών έχουν πάρει την πρόκριση στους Αγώνες. Ιδίως στον στίβο και την κολύμβηση, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Οι τρεις πρώτοι αγώνες του Diamond League ματαιώθηκαν, ενώ πολύ δύσκολα θα διεξαχθεί τον Μάιο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης. Θα χρειαστεί να υιοθετηθούν νέα κριτήρια πρόκρισης: τα αποτελέσματα πρόσφατων διοργανώσεων (όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο), ή η διεθνής κατάταξη.
Ετσι, όμως, πολλοί σπουδαίοι αθλητές (όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας), που αντιμετώπισαν μεγάλες ατυχίες με τραυματισμούς κ.λπ., θα μείνουν απέξω. Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στην προετοιμασία των αθλητών. Κι αν στην Ασία υπάρχει ύφεση και στην Ευρώπη την περιμένουν έπειτα από ένα δίμηνο, στις υπόλοιπες ηπείρους η πανδημία δεν έχει, καν, κορυφωθεί ακόμη. Ο Χαρουγιούκι Τακαχάσι, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο, δήλωσε πως θα προτείνει ο ίδιος την αναβολή των Αγώνων, έως ότου αποκατασταθεί η παγκόσμια ασφάλεια. Ενώ, στελέχη χορηγών εταιριών δεν κρύβουν πως θεωρούν αρκετά ρεαλιστικό το σενάριο της αναβολής.
«Θέλουμε να διοργανώσουμε τους τέλειους Αγώνες», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, και διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσουν στην ώρα τους, 24 Ιουλίου. Η ΔΟΕ, από την πλευρά της, «ενθαρρύνει όλους τους αθλητές να συνεχίσουν να προετοιμάζονται όσο καλύτερα μπορούν». Οι οικοδεσπότες ξορκίζουν το απευκταίο, όμως ούτε οι πολίτες της χώρας είναι αισιόδοξοι. Κι ας βλέπουν την Κίνα, από την οποία άρχισε αυτός ο «εφιάλτης», έτοιμη να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο και μπάσκετ από τα μέσα Απριλίου.