Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Ο εφτάψυχος Κουβέλης, master πολιτικής στρατηγικής, θα είναι η σανίδα σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός 

Ο Φώτης Κουβέλης είναι αναντίρρητα ένας πολιτικά εφτάψυχος άνδρας. Έχω ξαναγράψει προ μηνών για το πώς καταφέρνει ο πρόεδρος ενός κόμματος του 1% να παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις όταν έχει το ταλέντο του Φώτη Κουβέλη, στο άρθρο μου όπου προέβλεπα τη στροφή της ΔΗΜΑΡ προς την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα ο ίδιος αποκάλυψε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ότι έχει κάνει κίνηση για άνοιγμα συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Η συνεδρίαση ήταν κοινή με την κοινοβουλευτική ομάδα, στην οποία μάλλον για πρώτη φορά άκουσαν ότι ο Φώτης Κουβέλης έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα για να του προτείνει εκλογική συνεργασία των κομμάτων τους. Δεν ειπώθηκαν άλλες πληροφορίες, αλλά ούτε και ο συγκεκριμένος χρόνος που έγινε το σχετικό τηλεφώνημα.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δε θα αλλάξει, αφού θεωρήθηκε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού δεν έχει καμία ιδιαίτερη αξία επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων.

Οι μόνες αντιδράσεις σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες που διατυπώθηκαν από στελέχη και βουλευτές του κόμματος ήταν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απορρόφησης της ΔΗΜΑΡ από το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μάλλον αδιάφορο το αν ένας τέτοιος φόβος είναι βάσιμος ή όχι, γιατί πολύ απλά η άλλη εναλλακτική για το κόμμα είναι μάλλον ο αφανισμός του.

Ο πρόεδρος του κόμματος αναγνωρίζει ότι στην παρούσα συγκυρία, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά είναι τα δημοκοπικά αποτελέσματα της ΔΗΜΑΡ, έχει την ευκαιρία να κάνει πάλι τη ΔΗΜΑΡ να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, δίνοντας στο ΣΥΡΙΖΑ μια αύξηση εκλογικού ποσοστού που θα του είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το μόνο πρόβλημα με το οποίο ο κ Κουβέλης θα πρέπει να αναμετρηθεί είναι αν μη μείνει έως τότε με τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του, αφού μετά τις ηχηρές ανεξαρτητοποιήσεις, Λυκούδη, Ψαριανού και άλλων, σήμερα ανακοίνωση την ανεξαρτητοποίησή της και η Νίκη Φούντα (ίσως στον απόηχο των ανακοινώσεων του προέδρου της ΔΗΜΑΡ). Επίσης υπενθυμίζεται ότι η Νίκη Φούντα είναι μία από τους 8 που υπέγραψαν την ‘ομώνυμη συμφωνία’ για προσπάθεια συναίνεσης. Ένας άλλος εκ της ίδιας ομάδας των 8 ήταν ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας ο οποίος απουσίαζε από τη σημερινή συνεδρίαση όπου έλαβαν χώρα και οι ανακοινώσεις Κουβέλη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων