Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Ο Έλον Μασκ φέρνει στην Ελλάδα γρήγορο, δορυφορικό ίντερνετ

ΟΈλον Μασκ φέρεται να ετοιμάζεται να φέρει στην Ελλάδα γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ για όλους, με τα άτομα που στελεχώνουν το project να έχουν ήδη έρθει σε επαφή με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αλλά και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να τους δοθεί η απαραίτητη άδεια.

Σύμφωνα με το moneyreview.gr, η κάλυψη της χώρας μας από τους δορυφόρους του προγράμματος Starlink της SpaceX, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα τιμολογείται περί το 20% ακριβότερα, θα παρέχει 100% κάλυψη της ελληνικής επικρατείας και υπόσχεται ταχύτητες που φτάνουν και τα 150 mbps.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, οι χρήστες για να συνδεθούν χρειάζονται ένα δορυφορικό πιάτο -όπως αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης- για να αποκτήσουν σύνδεση με τους δορυφόρους της Starlink, οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με έναν επίγειο σταθμό, ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα είτε στην Νεμέα είτε στις Θερμοπύλες.

Τι είναι το Starlink

Σύμφωνα με το moneyreview.gr, τo Starlink είναι ένα σύστημα δορυφόρων που κατασκευάστηκε από την SpaceX για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου. Δορυφορικό Διαδίκτυο (Internet over Satellite) είναι η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών με υψηλές ταχύτητες. Το σύστημα της SpaceX αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς). Το συνολικό κόστος του δεκαετούς έργου για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανάπτυξη του Starlink από την SpaceX εκτιμάται περίπου στα 10 δις. δολ.

Η ανάπτυξη του Starlink ξεκίνησε το 2015, με τους δύο πρώτους δοκιμαστικούς δορυφόρους να μπαίνουν σε τροχιά τον Φεβρουάριο του 2018. Ένα δεύτερο ζευγάρι δοκιμαστικών δορυφόρων και η πρώτη μαζική εκτόξευση δορυφόρων πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019 όταν οι πρώτοι 60 λειτουργικοί δορυφόροι μπήκαν σε τροχιά. Από το 2020, η SpaceX εκτοξεύει 60 δορυφόρους ανά φορά, με στόχο την ανάπτυξη των 1.584 δορυφόρων για την παροχή διαδικτύου παγκόσμιος έως τα τέλη του 2021- 2022. Η SpaceX παρέχει σταδιακά δοκιμαστικές υπηρεσίες σε χρήστες που κατοικούν σε περιοχές που καλύπτει.

με πληροφορίες από το moneyreview.gr

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων