Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Ο ΕΜΑ συνιστά να εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 5-11 ετών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά να εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer κατά της covid-19, για τα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών.

Oι αρμόδιοι στον ΕΜΑ ανέλυαν εδώ και περίπου δύο μήνες τα δεδομένα για τους κινδύνους και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer / BioNTech στα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας προτού ανάψουν σήμερα το πράσινο φως, νωρίτερα του προβλεπομένου.

Απομένει η επίσημη έγκριση από την Κομισιόν, που όμως θεωρείται τυπική διαδικασία.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει ένα εμβόλιο COVID-19 για χρήση σε μικρά παιδιά. Στην Ευρώπη το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί για άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, αλλά στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ μπορεί να χορηγείται σε παιδιά άνω των 5 ετών. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει τη χορήγηση δόσης 10 μικρογραμμαρίων του εμβολίου Pfizer σε μικρά παιδιά. Το αρχικό εμβόλιο που χορηγήθηκε σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω είναι 30 μικρογραμμάρια. Όπως και στο εμβόλιο για ενήλικες, το σκεύασμα για τα παιδιά χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα τριών εβδομάδων. Συνολικά 2.000 παιδιά συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή του εμβολίου, η οποία έδειξε ότι το παιδιατρικό εμβόλιο προκαλεί συγκρίσιμη ανοσιακή απόκριση με αυτή που καταγράφεται στους ενήλικες μετά τον εμβολιασμό.

Τουλάχιστον μία χώρα που αντιμετώπιζε αυξημένες λοιμώξεις δεν περίμενε την έγκριση του EMA. Οι Αρχές στην αυστριακή πρωτεύουσα, Βιέννη, έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 5 έως 11 ετών. Η Ευρώπη βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο της πανδημίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η ήπειρος θα μπορούσε να δει πάνω από 2 εκατομμύρια θανάτους μέχρι την άνοιξη, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Εντός εβδομάδων αναμένεται και η σχετική απόφαση του ΕΜΑ για την ενισχυτική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19 τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη δόση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

 

 

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner