“Γενικό Δερβέναγα” πάνω από τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της χώρας, βάζει η κυβέρνηση έναν κρατικό Οργανισμό που διοικείται απο διορισμένα κομματικά στελέχη και θα ελέγχει πλήρως την αιρετή Αυτοδιοίκηση και το “παιχνίδι” της διαχείρισης απορριμμάτων με την πίτα των πολλών εκατομμυρίων ευρώ αλλά και των πολλών σκανδάλων.
Ήδη, μερίδα δημάρχων σε ανεπίσημο επίπεδο έχουνε εκφράσει την δυσαρέσκεια τους και δηλώνουν έτοιμοι για “σύγκρουση” με την κυβέρνηση που μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες, νομοσχέδιο που αλλάζει τα πάντα στον χώρο της ανακύκλωσης.
Το πρώτο μήνυμα δόθηκε κατά τη φάση διαβούλευσης του νομοσχεδίου, από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη ο οποίος τόνισε ότι “τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο στην διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση πρέπει να τον έχουν οι Δήμοι. Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να επιβληθεί στους ΟΤΑ μέσω του νέου νομοσχεδίου υποχρεωτικό μοντέλο συλλογής και ακυρώνεται η αρμοδιότητά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη μέθοδο, με βάση τις τοπικές συνθήκες». ”.
Με το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον παλιό νόμο (2939/2001) για την ανακύκλωση και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί από μέρα σε μέρα, ουσιαστικά ακυρώνονται οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων και περνάνε υπό τον πλήρη έλεγχο του κρατικού Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ο οποίος πλέον αναβαθμίζεται. Ένας Οργανισμός που φέρεται να ελέγχεται πλήρως από το συγκυβερνόν κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων και θα κάνει πλέον “απόλυτο κουμάντο” στην “χρυσοφόρα” ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα.
Με τις νέες ρυθμίσεις, ο κρατικός ΕΟΑΝ μπορεί να προχωρά μόνος του σε έργα και αναθέσεις, να εγκρίνει, να απορρίπτει ή και να επιβάλλει σχέδια διαχείρισης στους ΟΤΑ, να ελέγχει και να επιβάλλει πρόστιμα τα οποία θα εισπράττει για τις δικές του ανάγκες, να προχωρά ακόμα και σε τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και των αντίστοιχων Περιφερειακών, κι όλα αυτά χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη ή δέσμευση οποιουδήποτε άλλου φορέα. Επιπλέον δεν γίνεται καμία αναφορά στον ΕΟΑΝ για τυχόν καθυστερήσεις, παραλείψεις, αμέλειες, ενδεχόμενη διασπάθιση εσόδων κ.α.
Στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφήνουν να εννοηθεί ότι όλο αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας “πολιτικής συναλλαγής” μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των συγκυβερνώντων Οικολόγων – Πρασίνων που φέρονται να ελέγχουν πλήρως τον ΕΟΑΝ, μέσω του προέδρου του Οργανισμού και μέλος του κόμματος Δ. Πολιτόπουλου , πολιτικού φίλου του οικολόγου υπουργού Γιάννη Τσιρώνη. Μάλιστα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η θητεία της διοίκησης του ΕΟΑΝ ορίζεται σε τρία χρόνια, με δυνατότητα παράτασης έως τον ορισμό νέου ΔΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θητεία της διορισμένης από την παρούσα κυβέρνηση διοίκηση, ξεπερνά τον πολιτικό χρόνο και της ίδιας άλλα και τον εκλεγμένων Περιφερειαρχών και Δημάρχων.
Υπό μια ανάγνωση, ο ευαίσθητος τομέας της ανακύκλωσης με τα ιδιαίτερα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανήκει στην αρμοδιότητα των εκλεγμένων από τους πολίτες Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περνάει με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον πλήρη έλεγχο του κόμματος των Οικολόγων – Πρασίνων, το οποίο δεν εκπροσωπείται καν στη Βουλή. Επιπλέον, ο έλεγχος αυτός
κληροδοτείται και στην επόμενη κυβέρνηση καθώς και στις επόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο “προικίζει” την διορισμένη διοίκηση του κρατικού ΕΟΑΝ με πλήθος αρμοδιοτήτων που παραπέμπουν σε απόλυτη ηγεμονία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου, κάθε Δήμος, ανεξάρτητα δυνατοτήτων και διάθεσης, υποχρεούται, προκειµένου να ασχοληθεί µε την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων συσκευασιών, να υποβάλει Φάκελο στον ΕΟΑΝ ο οποίος µεταξύ άλλων κρίνει και την τεχνική και οικονοµική επάρκεια του Δήµου προκειµένου να δώσει άδεια.
Με το άρθρο 17, παρ. 3, οι ΟΤΑ υποχρεώνονται να οργανώνουν την συλλογή των αποβλήτων σε συνεργασία µε συστήµατα εναλλακτικής διαχείρισης, αφαιρώντας τον ρόλο που έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι µέσα από τα εγκεκριµένα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).
Παράλληλα,με τις νέες ρυθμίσεις, ο ΕΟΑΝ αποκτά δικό του ελεγκτικό μηχανισμό που θα ελέγχει τους πάντες πλην του ΕΟΑΝ και θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα τα οποία θα εισπράττονται για τις ανάγκες του Οργανισμού. Να σημειωθεί, ότι υπάρχει ήδη το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ το οποίο πλέον υπολειτουργεί.
Επίσης ο ΕΟΑΝ πέραν της εναλλακτικής διαχείρισης ανακυκλωσίµων µπορεί να ασχοληθεί σύµφωνα το άρθρο 15 και µε την εναλλακτική διαχείριση άλλων προϊόντων.