Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

«Ο Ευαγγελισμός καταρρέει» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής του, καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε αυτό.

Στο νοσοκομείο δεν έχει δοθεί ούτε το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης και μάλιστα η πρόσθετη επιχορήγηση που δόθηκε πρόσφατα (9,6 εκατ. ευρώ), καλύπτει τις ανάγκες ενός μόνο μήνα, υποστηρίζουν και σημειώνουν ότι η έλλειψη προσωπικού έχει πάρει τραγικές διαστάσεις, ενώ «διευρύνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα απολυθούν 40 επικουρικοί – γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς και παραϊατρικό προσωπικό – οι 13 νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ στις ΜΕΘ του νοσοκομείου θα υποχρεωθούν να κάνουν σύμβαση έργου (μπλοκάκι), ενώ οι συνταξιοδοτήσεις από όλους τους κλάδους ανέρχονται σε πολλές δεκάδες, καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων.

Πάνω από 780 κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων, είναι ο επίσημος απολογισμός, ενώ οι εκτιμήσεις των εργαζομένων κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερες πραγματικές ανάγκες. Οι 907 προσλήψεις πανελλαδικά που είχαν ήδη εγκριθεί από πέρυσι, χαρακτηρίζονται ως σταγόνα στον ωκεανό ενώ «η υπόσχεση για 2.500 προσλήψεις (με γιατρούς) μόνιμου προσωπικού για το 2016, δεν έχει διασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις από τον προϋπολογισμό».

«Βαριές ασθένειες στο προσωπικό ειδικά, των μονάδων, που φυσικά δεν καταγράφονται -όπως αναφέρουν- και δεν αξιολογούνται ως επαγγελματικός κίνδυνος, αφού δεν συγκροτείται η απολύτως αναγκαία (κι από το νόμο υποχρεωτική) Εσωτερική Υπηρεσία Υγείας και Πρόληψης με γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, καταγγέλλει ότι οι «εργολαβικοί εργάτες τρομοκρατούνται καθημερινά, ώστε να μην αντιδρούν στην καθυστέρηση της πληρωμής, έστω κι αυτής της απαράδεκτης αμοιβής των 500€, οι τραπεζοκόμες – μάγειροι – προσωπικό στην αποστείρωση είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας». Και όλα αυτά, όπως λένε, τη στιγμή που οι εργολάβοι «τσεπώνουν από το δημόσιο κατά μέσο όρο 1.500 με 1.700 ευρώ για κάθε εργολαβικό εργάτη τον μήνα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων