Γράφει η Γιώτα Μπουγά
Follow @yiotabou
Μια ιστορική στιγμή για το θεσμό της σύγχρονης διεθνούς Αμφικτυονίας, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα συντελείται σήμερα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στο Ζάππειο. Το Ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων είναι γεγονός, μεταξύ της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, καθώς και με την αρωγή του Κινέζου Πρέσβη στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ο εμπνευστής της αναβίωσης της αρχαίας Αμφικτυονίας και πλέον πρόεδρος της Αμφυκτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, δήμαρχος Μαραθώνα κ.Ψινάκης, άνοιξε το συνέδριο μιλώντας για την ιδέα του αυτή, στην οποία βρήκε αρωγό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και νυν υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.Κουρουμπλή. “Μπορεί η Αμφικτυονία σήμερα να αποτελεί διεθνικό θεσμό ανάμεσα σε Κίνα και Ελλάδα, αλλά στόχος είναι η πρωτοβουλία να γίνει διεθνής. Είμαστε πολλοί και θα γίνουμε περισσότεροι”, τόνισε ο Δήμαρχος.
Τον κ.Ψινάκη στο βήμα διαδέχτηκαν o Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Κινεζικού Λαϊκού Συνδέσμου Φιλίας με τις χώρες του εξωτερικού, ο οποίοι μίλησαν για τη σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος που συντελείται πρώτη φορά στα 44 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Πλέον υπάρχουν 20 ζευγάρια αδελφοποιημένων πόλεων και περιφερειών Κίνας και Ελλάδας και η ίδρυση φορέων για πολιτισμική συνεργασία είναι επιτακτική ανάγκη. Κίνα και Ελλάδα είναι δύο αρχαίοι πολιτισμοί με φιλοδοξίες για εθνική αναγέννηση. Στόχος είναι, σύμφωνα με το ευρύτερο σχέδιο που παρουσίασε ο κινέζος Πρέσβης, η επέκταση της συνεργασίας σε τομείς ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, καθώς και η εδραίωση της πολιτιστικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική βιομηχανία, την αμοιβαία εκμάθηση πολιτισμών ή και την ανταλλαγή φοιτητών.
Τον κύκλο των εναρκτήριων ομιλιών έκλεισε ο κ.Κουρουμπλής, εξαίροντας τον δήμαρχο Μαραθώνα για την πρωτοβουλία του. “Ένας Δήμαρχος μιας μικρής πόλης, ο Ηλίας Ψινάκης, συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας και αναβίωσης της Αμφικτυονίας”, είπε ο υπουργός. “Η ποιοτική διαφορά αυτής της πρωτοβουλίας σε σχέση με τις διακρατικές συμφωνίες είναι ότι τοποθετεί σε πρώτο πλάνο την τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο την ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων, τη φιλία, την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό”, συνέχισε. “Ο αρχαίος “δρόμος του μεταξιού” γίνεται γέφυρα, λεωφόρος που ξεκινά από την Ευρώπη έως και την Άπω Ανατολή”, κατέληξε.
Ο πρώτος κύκλος ομιλιών έκλεισε με την υπογραφή του µνηµονίου συµφωνίας µεταξύ του Κινεζικού Λαϊκού Συνδέσμου Φιλίας με τις χώρες του εξωτερικού και της Αμφυκτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και με τη συμφωνία αδελφοποίησης της πόλης Xining με το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου.
Τέλος, ακολούθησε η απονομή βραβείων μεταξύ κινεζικών και ελληνικών φορέων. Ανάμεσα στους βραβευμένους και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Μπουτάρης, καθώς η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ 2017. Ο κ.Μπουτάρης έχει συμβάλει στην προώθηση του κινεζικού πολιτισμού στην συμπρωτεύουσα μέσω ποικίλων δράσεων (china town, κινέζικο σχολείο κτλ), ενώ είπε χαρακτηριστικά, “Φυτεύω αμπέλι για τα εγγόνια μου”.