Το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα και αύριο σε Γερμανία και Αυστρία ανοίγει έναν νέο κύκλο διπλωματικών κινήσεων για την εξασφάλιση έμπρακτης στήριξης στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνοτουρκική μεθόριο και κατ’ επέκταση στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει, τώρα, μια διπλή ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη: Από τη μια θέλει να επενδύσει στην κοινή αντίληψη που έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε μια φάση ισχυρής ανάπτυξης, ευημερίας και να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με επέκταση σε νέους δυναμικούς τομείς, αλλά και να επιχειρήσει να την φέρει ακόμα πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό και το ρόλο της Τουρκίας σε αυτό.
Το τελευταίο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένων των στενών οικονομικών δεσμών Βερολίνου-Άγκυρας, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει την προσήλωση της κ. Μέρκελ στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία, ενώ θέλει να αξιολογήσει και τη δική της αντίδραση σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον Έβρο.
Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την καγκελάριο για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο όσο και για το γεγονός ότι υπήρξε εμπλοκή των τουρκικών αρχών στην υποκίνηση των μεταναστών.
Από την άλλη, φιλοδοξία του κ. Μητσοτάκη είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αυστρίας, μετά και τη ρητή στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον ίδιο τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Ταυτόχρονα όμως και στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ του Βερολίνου είναι ευθεία η στόχευση εξίσου στην εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την εντατικοποίηση του εμπορίου, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Διά στόματος Ζάιμπερτ το έδαφος για τις γερμανικές θέσεις οριοθετήθηκε ως εξής: «Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά.
Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη». Κατ’ επέκταση στη γραμμή αυτή αναμένεται να κινηθεί και στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η καγκελάριος.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού αρμόδιος για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ Θανάσης Μπακόλας.
Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν: Παζάρια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει το βράδυ στις Βρυξέλλες συνομιλίες όσον αφορά το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων με την ηγεσία της ΕΕ.
Ο Ερντογάν ανήγγειλε χθες ότι θα κάνει «μια συνάντηση αύριο στο Βέλγιο» με την ηγεσία ΕΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε πως αναμένει να «επιστρέψει από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα».
Στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί στις 18:00 (τοπική ώρα 19:00 ώρα Ελλάδας) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Θα συζητήσουν κυρίως για «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία», ανέφερε μέσω Twitter εκπρόσωπος του Μισέλ.