Η ανακοίνωση του Facebook για την αλλαγή στην ονομασία της θυγατρικής εταιρείας σε Meta έχει λάβει πολλά σχόλια και κριτικές.
Με ανάρτησή του στο Facebook, σχολίασε το θέμα και ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Ανέφερε επίσης -ο Ζάκερμπεργκ- ότι o όρος Meta είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει το «πέρα» και επιλέχθηκε επειδή συμβολίζει ότι πάντα υπάρχει χώρος και δυνατότητα να χτίζουμε κάτι καινούργιο»
Όλα ξεκίνησαν από την ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΗ στην φιλοσοφία, που εξετάζει ό,τι είναι «πέρα από” την εμπειρική πραγματικότητα και τον αισθητό κόσμο, την μετάβαση σε έναν υπερβατικό κόσμο, τον κόσμο τής «πρώτης φιλοσοφίας» που μελετά το «εἶναι», την ουσία των όντων. Ο όρος μεταφυσική προέκυψε τυχαία από τον Ανδρόνικο τον Ρόδιο, σχολάρχη τού Περιπάτου, τής Αριστοτελικής Σχολής που το 70 π.Χ. κατέταξε «την πρώτη φιλοσοφία» μετά το έργο που έφερε τον τίτλο «Φυσικά». Πρώτοι οι Νεοπλατωνικοί χρησιμοποίησαν τον όρο «τὰ μετὰ τὰ Φυσικὰ», απ’ όπου η μεταφυσική.
Από την φιλοσοφική έννοια τής μετα-φυσικής αποσπάστηκε το μετά να δηλώνει ως α΄συνθετικό ό,τι είναι «πέρα από», ό,τι «υπερβαίνει» κάτι ή και ό,τι «εστιάζει» το ενδιαφέρον σε κάτι (μετα-μοντέρνος, μετα-δομισμός, μετα-λογική, μετα-γλώσσα, μετα-μαθηματικά, μετα-νεοτερικότητα κ.ά.)
Από το Λεξικό μου: μετα- […] 5. (α) υπέρβαση ή κριτική σε επιστήμη, μέθοδο κ.ά.: μετα-μοντερνισμός, μετα-ηθική (β) σχέση ή ενασχόληση με κάτι: μετα-γλώσσα, μετα-λεξικογραφία».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε επίσης ότι, παρά τη μετονομασία της εταιρείας, κάθε εφαρμογή όπως το Facebook, το WhatsApp και το Instagram θα διατηρήσει κανονικά την ονομασία της. Από τον Δεκέμβριο όμως η Meta Platforms Inc. θα έχει στο χρηματιστήριο τη συντομογραφία MVRS