Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Ο νόμος στο πλευρό του… απατημένου

Κατέγραψε τη γυναίκα του να κάνει σεξ με δυο άνδρες και δικαιώθηκε

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ΄ αριθμ. 12/2015 απόφασή της έκρινε ότι οι χωρίς απόλυτη ευκρίνεια φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από κάμερα που έχει τοποθετήσει ο σύζυγος και απεικονίζουν ερωτικές επαφές της εν διαστάσει συζύγου του με δύο άνδρες μέσα στην οικογενειακή κατοικία, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, ο σύζυγος κατέφευγε στην Αρχή και έθεσε το ερώτημα αν μπορεί να χρησιμοποιήσει ή όχι σε δικαστήριο 15 ψηφιακές φωτογραφίες που είχαν ληφθεί με κάμερα την οποία είχε τοποθετήσει στο σπίτι του και απεικόνιζαν την γυναίκα του -την ώρα που ο ίδιος απουσίαζε- να έχει εξωσυζυγικές-ερωτικές επαφές με δυο άντρες και μάλιστα την στιγμή η ανήλικη κόρη τους κοιμόταν στο δωμάτιο της στον επάνω όροφο.

Ο σύζυγος προσέφυγε στην Αρχή, καθώς η εν διαστάσει σύζυγος του δεν έδινε την συγκατάθεσή της για να χρησιμοποιηθούν οι 15 φωτογραφίες στο δικαστήριο, αφού αμφισβητούσε την γνησιότητά τους.

Οι 15 αυτές φωτογραφίες απεικόνιζαν, χωρίς ευκρίνεια, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της εν διαστάσει συζύγου του, κατά τους ισχυρισμούς του συζύγου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συζύγου οι φωτογραφίες ελήφθησαν ενώ εκείνος έλειπε για επαγγελματικούς λόγους εκτός της περιοχής της οικογενειακής τους κατοικίας και απεικόνιζαν την πρώην σύζυγο του σε ερωτική συνεύρεση με δύο άνδρες, ενώ την ίδια στιγμή η ανήλικη κόρη τους κοιμόταν στο δωμάτιο της.

Στην απόφασή της η Αρχή αναφέρει ότι η σύζυγος η οποία αμφισβητεί την γνησιότητα των 15 επίμαχων φωτογραφιών, αρνείται ότι απεικονίζεται σε αυτές, πολύ περισσότερο όταν δεν μπορεί να προσδιοριστεί αμέσως ή εμμέσως η ταυτότητα των προσώπων.

Στις φωτογραφίες που προσκόμισε ο σύζυγος στην Αρχή διακρίνονται μόνο αμυδρά χαρακτηριστικά ανθρωπίνων σωμάτων και οι ενδυμασίες τους, χωρίς να μπορεί όμως να προσδιοριστεί η ταυτότητα των προσώπων αυτών.
Η Αρχή αναφέρει ότι το θολό φωτογραφικό αποδεικτικό υλικό που προσκόμισε ο σύζυγος δεν εμπίπτει στο πεδίο προστασίας του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Έτσι, δεν απαιτείται καμία άδεια της Αρχής για να προσκομιστούν οι 15 φωτογραφίες ενώπιον των δικαστηρίων, καθώς δεν εμπίπτει στις περιοριστικές διατάξεις του εν λόγω νόμου 2472/1997.

Τέλος, η Αρχή επισημαίνει ότι στην Δικαιοσύνη εναπόκειται, ενώπιον της οποία εκκρεμεί η διένεξη του ζεύγους, να κρίνει την αποδεικτική αξία των 15 επίμαχων φωτογραφιών που ελήφθησαν από τον σύζυγο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων