Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Απ’ ό,τι δείχνει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση η Κυβέρνηση κατάφερε να περάσει ένα μεγάλο σκόπελο και να βγει όχι απλώς αλώβητη, αλλά ενισχυμένη. Μετά την πιεστική συγκυρία του Eurogroup, τις φοβερές πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Γερμανία κυρίως, τις επικοινωνιακές εκστρατείες πάνω και κάτω από το τραπέζι που προσπάθησαν να πλήξουν την αξιοπιστία της Κυβέρνησης και την άμετρη κριτική εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών, το 41,3 % σε πρόθεση ψήφου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής. Στην ίδια δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να συγκεντρώσει 19,2 % σε πρόθεση ψήφου, κλείνοντας οριστικά το σενάριο της αριστερής παρένθεσης που προσπαθούσε διακαώς να “παίξει” η Συγγρού.

Στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι είναι ένα πολιτικό μέγεθος που ήρθε για να μείνει, μια πολιτική δύναμη που, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του και την αναγκαία αναπροσαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών, συνεχίζει να απολαμβάνει τη στήριξη της κοινωνίας, στήριξη που ήταν απαραίτητη εξ αρχής για την υλοποίηση του προγράμματος του. Επιπλέον έχει καταστεί σαφές στους πάντες ότι η διαφαινόμενη στροφή του πολιτικού σκηνικού προς τα αριστερά δεν μπορεί να ανακοπεί.

Φυσικά οι προσπάθειες υπονόμευσης δεν πρόκειται να σταματήσουν όπως φάνηκε και από την υπόθεση με την διαταγή της ΕΛΑΣ για τους μετανάστες. Όλοι αυτοί που δεν έβλεπαν με καλό μάτι προεκλογικά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αλλάξει γνώμη, απλώς κρατούν μια στάση αναμονής και δεν είναι παράλογο να υποθέσει κανείς ότι ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Το ότι η Κυβέρνηση έχει σταθεροποιηθεί είναι αναμφισβήτητα ένα θετικό γεγονός. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελε να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο αβεβαιότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ίδια δημοσκόπηση, λαμβάνει ποσοστό 55,1 % ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός. Ποιό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα; Να ισχυροποιήσει και να διευρύνει η Κυβέρνηση τις κοινωνικές συμμαχίες που δημιούργησε προεκλογικά, μέσω της εφαρμογής στοιχείων του προγράμματος της, ώστε να μπορέσει να συγκρουστεί με συμφέροντα και να προχωρήσει στις απαραίτητες και ουσιαστικές αλλαγές που προσδοκεί ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων των τελευταίων εκλογών. Πλέον όλοι πρόκειται να τις (από)δεχτούν, εντός και εκτός της χώρας. Είναι ώρα να αρχίσει το κυβερνητικό έργο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων