Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, 2021

Ο Παναμάς γυρνά την πλάτη στην Ταϊβάν – Υπάρχει μόνο μια Κίνα

Η κυβέρνηση του Παναμά διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και σύναψε επίσημες σχέσεις με την Κίνα.

Σε δήλωσή της η κυβέρνηση του Παναμά είπε πως αναγνωρίζει ότι υπάρχει “μόνο μία Κίνα στον κόσμο” και ότι η Ταϊβάν αποτελεί ένα ανασπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας.

“Η παναμαΐκή κυβέρνηση σήμερα διακόπτει τις “διπλωματικές σχέσεις” με την Ταϊβάν, και υπόσχεται να θέσει τέλος σε όλες τις σχέσεις ή επίσημες επαφές με την Ταϊβάν”, έγραφε η δήλωση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα, ανακοίνωσε την σύναψη σχέσων με την Κίνα σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η εξέλιξη αποτελεί νίκη για την Κίνα στην Κεντρική Αμερική, μια περιοχή με ισχυρές διπλωματικές διασυνδέσεις με την Ταϊβάν.

Το θυμό της και την λύπη της εξέφρασε σήμερα η κυβέρνηση της Ταϊβάν, για την απόφαση του Παναμά να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, τονίζοντας ότι δεν θα ανταγωνιστεί με το Πεκίνο σε ένα διπλωματικό παιχνίδι, οικονομικών προεκτάσεων.

Το σχόλιο του υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Παναμά για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεών με την Ταϊβάν και την σύναψη διμερών σχέσεων, με την Κίνα.

Το Γραφείο για Θέματα της Ταϊβάν στην Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ταϊβάν θα έκανε “μία σοφή επιλογή” αναγνωρίζοντας την αρχή της μιας Κίνας, μετά την απόφαση του Παναμά να διακόψει τις σχέσεις του μαζί της, προκειμένου να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του παραπάνω αναφερόμενου γραφείου.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν και το πολιτικό της κόμμα υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων