Ερωτήματα στα έξι μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έθεσε χθες ο πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια μιας 20λεπτης «διαστημικής» βιντεοκλήσης.
«Καλημέρα ή καλησπέρα, επειδή όταν είσαι στο Διάστημα, ποτέ δεν ξέρεις» είπε αρχικά ο ποντίφικας,.
«Η αστρονομία μας ωθεί να μελετούμε τους απέραντους ορίζοντες του σύμπαντος και μας προκαλεί ερωτήματα: από πού ερχόμαστε, πού πάμε;» σχολίασε με φιλοσοφική διάθεση και κατόπιν ρώτησε τον Ιταλό αστροναύτη Πάολο Νεσπόλι: «Με βάση τις εμπειρίες σας στο Διάστημα, τι σκέφτεστε για τη θέση του Ανθρώπου στο σύμπαν;».
Ο πάπας έδειξε συγκινημένος από τα λόγια του διοικητή της αποστολής Ράντι Μπρέσνικ, ο οποίος είπε ότι η μεγαλύτερη χαρά που παίρνει στο Διάστημα είναι ότι «μπορεί να δει έξω και να αντικρίσει το δημιούργημα του Θεού ίσως, σε ένα βαθμό, από την οπτική του».
Ο ποντίφικας τόνισε στον Μπρέσνικ ότι «κατάφερε να κατανοήσει ότι η Γη είναι πολύ εύθραυστη και θα μπορούσε να χαθεί σε μια στιγμή».
Ήταν η δεύτερη φορά στα χρονικά που ένας ποντίφικας επικοινωνεί με το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Είχε προηγηθεί, τον Απρίλιο του 2011, ο προκάτοχος του Φραγκίσκου στο αξίωμα, ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (International Space Station, ISS) χρειάζεται μόλις 90 λεπτά για να κάνει μία πλήρη περιστροφή της Γης, προσφέροντας μία εντυπωσιακή θέα στα μέλη του πληρώματός του.
Ο ISS δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από έξι κοσμοναύτες κάθε φορά, με τους περισσότερους να μένουν εκεί για περίπου έξι μήνες.