Η Τουρκία ελπίζει ότι πλησιάζει σε εκείνο το σημείο όπου θα αφήσει οριστικά πίσω της μια ακόμη μεγάλη πληθωριστική κρίση τη στιγμή που ο πληθωρισμός κορυφώνεται, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Οι καλπάζουσες αυξήσεις των τιμών αποτελούν κληρονομιά της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, της υπερβολικής δημοσιονομικής χαλαρότητας και της χρόνιας αστάθειας της λίρας.
Πριν ξεκινήσει η πιθανή ανάκαμψη, ο πληθωρισμός προσέγγισε το 75% τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, έναντι λίγο κάτω από το 70% έναν μήνα νωρίτερα.
Η τροχιά των τιμών στην Τουρκία κορύφωσε τον Μάιο ακολουθώντας την πορεία που χάραξε η κεντρική τράπεζα η οποία πραγματοποίησε μια στροφή στις πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας πριν από ένα χρόνο.
Η στροφή
Το ερώτημα τώρα είναι εάν και ο πληθωρισμός θα κινηθεί καθοδικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των επιτοκίων μετά από έναν κύκλο επιθετικής νομισματικής σύσφιξης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα περιοριστεί στο 38% ως τα τέλη του χρόνου. Ακόμη κι αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί θα είναι ο έκτος υψηλότερος στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
“Αν και δεν είναι αδύνατος, ο στόχος για πτώση του πληθωρισμού στο 38% είναι αρκετά φιλόδοξος”, δήλωσε στο Bloomberg ο Νταγκλάρ Οζκάν, οικονομολόγος της Is Investment, της οποίας η πρόβλεψη είναι έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη.
Η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι αν υπάρξει σημαντική απόκλιση από τις προβλεπόμενες προοπτικές και προσδοκίες, η κατάληξη μπορεί να είναι μια νέα αύξηση των επιτοκίων. Από τον περασμένο Μάρτιο το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας βρίσκεται στο 50%.
Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα
Τα επιτόκια δανεισμού διατηρήθηκαν αμετάβλητα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εισήγαγαν πρόσθετα μέτρα για να περιορίσουν την αύξηση του δανεισμού και να αφαιρέσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα από την αγορά ώστε να διασφαλίσουν ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν περιοριστικές.
Σε εφαρμογή μιας προεκλογικής υπόσχεσης του Ερντογάν, τα τουρκικά νοικοκυριά έλαβαν δωρεάν περιορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου για ένα χρόνο, μέτρο που έληξε τον περασμένο μήνα και πιθανότατα θα προκαλέσει ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις.
Σε ότι αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, η δημοσιονομική προσαρμογή που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να συμπληρώσει τη νομισματική σύσφιξη αναμένεται να καθορίσει όλο και περισσότερο την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.
Η παράλειψη της ενδιάμεσης αύξησης μισθών που είχε προβλεφθεί για τον Ιούλιο αποτελεί μια “απαραίτητη συνιστώσα” για την επιβράδυνση του πληθωρισμού, δήλωσε ο Οζκάν στο Bloomberg. “Περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη μέσω περικοπών δημοσίων δαπανών θα βοηθούσε επίσης πολύ”.
Η ζήτηση για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα υπαγορεύσει επίσης τη ζήτηση των επενδυτών για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, μετά από μια πρόσφατη αύξηση των ξένων εισροών.
Η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η συνέχιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής θα αυξήσουν το ενδιαφέρον για τα ομόλογα της τοπικής αυτοδιοίκησης μόλις υπάρξει “περαιτέρω βελτίωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό”, σύμφωνα με τον Τουφάν Κομέρτ, διευθυντή στρατηγικής παγκόσμιων αγορών στην BBVA στο Λονδίνο.
ΠΗΓΗ: capital.gr