O Ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αγόρασε τον Σκορπιό του Ωνάση, αποφασισμένος να αναβαθμίσει το νησάκι του Ιονίου σε ένα υψηλών προδιαγραφών θέρετρο, κατ’ αρχάς για τους φίλους του και στη συνέχεια… για ό,τι ήθελε προκύψει. Η συνολική επένδυση στο νησάκι θα φτάνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 150 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Πριν από λίγες μέρες, ο γνωστός οίκος Christie’s πραγματοποιούσε μια ιστορική δημοπρασία στο Λονδίνο. Τέθηκε προς πώληση ένας πίνακας που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, γνωστός ως «Ο Χριστός», με τη μορφή του Θεανθρώπου να κρατά στο δεξί Του χέρι μια σφαίρα.
Ο πίνακας αυτός ανακαλύφθηκε το 2005 και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανεύρεσή του αποτέλεσε το μεγαλύτερο εύρημα των τελευταίων δεκαετιών στον κόσμο της ιστορίας της τέχνης. Πολλά ειπώθηκαν για αυτόν τον πίνακα, κυρίως για τη σφαίρα που κρατά στο δεξί Του χέρι, αφού ο ντα Βίντσι αν μη τι άλλο έχει μείνει στην ιστορία ως ο ζωγράφος ο οποίος δεν άφηνε καμία -ούτε καν την παραμικρή- λεπτομέρεια στο σχέδιό του χωρίς να την ολοκληρώσει.
Πώς είναι, λοιπόν, δυνατό ο μετρ των μετρ της ζωγραφικής και ο κατ’ εξοχήν Illuminati της Αναγέννησης να «ξέχασε» να σχεδιάσει κάτι στο εσωτερικό της σφαίρας, η οποία φαίνεται πως είναι διαφανής. Η απόδειξη είναι ότι το εσωτερικό της σφαίρας φέρει το ίδιο χρώμα του μανδύα του Θεανθρώπου. Άρα, είναι διαφανής.
Παρ’ όλες τις ενστάσεις, ο πίνακας κρίθηκε αυθεντικός, αν και πολλοί ειδικοί εξακολουθούν να αποδίδουν το έργο στους μαθητές του ντα Βίντσι, οι οποίοι το ολοκλήρωσαν σύμφωνα με εικασίες υπό την επίβλεψή του, χωρίς ωστόσο να δώσουν έμφαση στις «μικρολεπτομέρειες».
Το θηριώδες ποσό της δημοπρασίας
Όταν ο υπεύθυνος για τη δημοπρασία του «Χριστού» χτύπησε στο τραπέζι του τρεις φορές με το σφυρί, το πλήθος των παρισταμένων ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Στη φούσκα του Χρηματιστηρίου της Τέχνης ο πίνακας αυτός έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Το αμέσως προηγούμενο αφορούσε στον πίνακα του Πικάσο «Οι γυναίκες της Αλγερίας», ο οποίος είχε πωληθεί προ καιρού για 180 εκατ. δολάρια. Αυτήν τη φορά ο άγνωστος αγοραστής «χτύπησε» την τιμή των 450 εκατ. ευρώ.
Παρά τα χειροκροτήματα το ενδιαφέρον των παρισταμένων εστιάστηκε κυρίως σε δύο πρόσωπα. Ποιος αγόρασε αλλά και βεβαίως ποιος πούλησε. Το ποιος αγόρασε παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πινάκας αυτός θα «στολίσει» το νέο μουσείο, που ονομάζεται και ο «Λούβρος του Άμπου Ντάμπι». Αλλά η προσέγγιση αυτή είναι ακόμα θεωρητική. Η απάντηση, ωστόσο, έφτασε σχεδόν αμέσως για το δεύτερο ερώτημα και αποκαλύφθηκε πως ο πωλητής δεν ήταν άλλος από τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.
Γιατί ο Ρώσος ολιγάρχης αναγκάστηκε να πουλήσει ίσως το πολυτιμότερο κομμάτι που διαθέτει στην πλούσια συλλογή του; Οι γνωστοί αριστοκρατικοί το πάλαι ποτέ και ψευδοαριστοκρατικοί στην παρούσα φάση κύκλοι του Λονδίνου, δηλαδή οι γνωστοί κουτσομπόληδες και κουτσομπόλες του «Σίτι», κατέληξαν σε πόρισμα. Το διαζύγιο του Ρώσου ολιγάρχη, η επένδυση στον Σκορπιό και τα έξοδα της κόρης του απαιτούν ρευστότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο «Σίτι» του Λονδίνου, ο Ριμπολόβλεφ τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει μερικά προβληματάκια και πάντως έχει ανάγκη από υψηλή ρευστότητα.