Παρασκευή, 6 Αυγούστου, 2021

Ο Σόιμπλε ήθελε τη χρήση IOUs από την Ελλάδα

Σε αποκάλυψη της η εφημερίδα Handelsblatt Πρότεινε στο Eurogroup τη χρήση IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει η Αθήνα μέρος των εσωτερικών υποχρεώσεών της.

Τελικά Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται ότι συμφωνούν σε πολλά ζητήματα! Σύμφωνα με αποκάλυψη της Handelsblatt ο Γερμανός υπ. Οικονομικών μετά το πενταετές Grexit, που εξόργισε πολλούς συναδέλφους του, πρότεινε τη χρήση IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση στο Eurogroup. Μάλιστα αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης, γερμανικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι η πρόταση ισοδυναμεί με μίνι Grexit.

Όπως αποκαλύπτεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε σε συζητήσεις του με άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα να εκδώσει IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει μέρος των εσωτερικών υποχρεώσεών της. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ακόμη πως τα IOUs αποτέλεσαν και πάλι θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η χρήση των IOUs είναι αμφιλεγόμενη, με ορισμένους ειδικούς να κάνουν λόγο πως είναι το πρώτο βήμα για παράλληλο νόμισμα. Ο τρόπος αυτός είναι κατάλληλος μόνο για εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής, όπως λογαριασμούς και μισθούς, και όχι για το εξωτερικό χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι εισήγηση για τη χρήση IOUs είχε κάνει στο Μαξίμου και ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων