Γραφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων για τις εξελίξεις στην Αμφίπολη παραμένει αμείωτο, όπως άλλωστε και οι εικασίες για τον ένοικο του τάφου.
Με ειδικό αφιέρωμα σε όλες τις μέχρι τώρα φάσεις των ανασκαφών, η βρετανική Independent, ακολουθεί τις εξελίξεις στον τάφο της Αμφίπολης και συνομιλεί με διάσημους αρχαιολόγους αλλά και την ελληνική ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού. Η διεθνούς φήμης βρετανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ σημειώνει ότι «οι περισσότεροι τάφοι άρχιζαν να κατασκευάζονται πριν καν το άτομο πεθάνει. Ξέρουμε πως ήθελε έναν σπουδαίο τάφο στη Μακεδονία και αυτός είναι ένας τέτοιος τάφος», αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ο τάφος να χτίστηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο ακόμη και αν ο ίδιος δεν ετάφη εκεί. Αφήνει το ενδεχόμενο ανοιχτό καθώς μας συμβουλεύει πως θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί αφού συμπληρώνει ότι «Είναι ένα μεγάλο ερώτημα η Αμφίπολη για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για τον σπουδαιότερο τάφο που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα».
Δεν γνωρίζουμε αν λέγοντας αυτά υπονοεί ότι ο τάφος έχει συληθεί με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε εικασίες που θα πάρουν δεκαετίες για να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν. Πάντως στο δημοσίευμα της Independent σημειώνεται ότι αναζητείται ο τέταρτος θάλαμος ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη γη.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της με τον υπουργό Κωνσταντίνο Τασούλα να δηλώνει «Οι Σφίγγες είναι μάλλον έτοιμες να αποκαλύψουν τα μυστικά τους» συμπληρώνοντας τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι το μνημείο κρατά ακόμη έντονο το ενδιαφέρον: «Είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο λόγω του μεγέθους, αλλά και της καλλιτεχνικής του δυναμικής, που είναι φανταστική. Οι χτίστες ήθελαν να εκδηλώσουν τη δύναμη αυτής της περιοχής, της Μακεδονίας. Και φυσικά τη δύναμη του προσώπου για το οποίο προοριζόταν ο τάφος»
Πάντως ένας από τους λόγους που το υπουργείο στηρίζει με αμείωτη ένταση τις ανασκαφές στην Αμφίπολη είναι ότι πέρα από το ιστορικό ενδιαφέρον η οικονομική της διάσταση είναι εξαιρετικής σημασίας. Το υπουργείο δίνει το ελεύθερο για την απεριόριστη χρηματοδότηση των αναγκών των ερευνών. Ο κ Τασούλας δηλώνει χαρακτηριστικά: ««Εάν χρειαστούν και άλλα χρήματα, θα δοθούν. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αυτή η ανασκαφή, πρέπει να αποκαλυφθεί το όλον».
Φυσικά η επένδυση του υπουργείου δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και εξόχως πολιτική αφού πιστεύεται ότι η σταδιακές αποκαλύψεις από τον τύμβο δημιουργούν αίσθημα ψυχικής ανάτασης στο δοκιμαζόμενο λαό, συνεπώς όλο αυτό ήρθε ως μάνα εξ ουρανού στην περίοδο της έντονης οικονομικής αλλά και πολιτικής κρίσης. Θα πρέπει να προσέξουν ωστόσο πολύ, γιατί τα παλάτια στην άμμο δεν αντέχουν όσο ο τύμβος της Αμφίπολης και σε περίπτωση που οι ανασκαφές δεν δώσουν τα υποσχόμενα, θα τρέχει ξανά η κυβέρνηση μετά να γεμίσει τις οικονομικές αλλά και τις πολιτικές τρύπες που έχει ανοίξει.