Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

ΟΗΕ: Έκκληση για διπλωματική λύση στη Συρία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν απηύθυνε έκκληση για διπλωματική επίλυση του προβλήματος στη Συρία την στιγμή που οι παγκόσμιες δυνάμεις φαίνεται να έχουν αποφασίσει την επίθεση ενάντια στο καθεστώς της χώρας.

Ο Μπαν Κι-Μουν αναφέρθηκε στους κινδύνους που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης προς «παραδειγματισμό» της Συρίας, επισημαίνοντας ότι η χρήση βίας θεωρείται νόμιμη μόνο όταν γίνεται για λόγους αυτοάμυνας ή εάν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Θα πρέπει να αναλογιστούμετις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ενέργεια στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία και να διευκολυνθεί η εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση», δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί  χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επιβεβαιώσουν αν πράγματι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ενώ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν για να αναλάβουν δράση.

«Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε, αυτό θα συνιστά σοβαρή παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και έγκλημα πολέμου. Οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαν Κι-Μουν.

Ο Μπαν Κι-Μουν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για επέμβαση στη Συρία, λέγοντας ότι ελπίζει η διαδικασία αυτή να αποφέρει «καλά αποτελέσματα».

σχετικα αρθρα

11 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img