Ρομποτικά οχήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να παραδίδουν πακέτα με τρόφιμα σε ζώνες συγκρούσεων και καταστροφών μέσα στον επόμενο χρόνο, σε μία προσπάθεια να προστατευθούν οι ζωές των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Οι επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων αυτών έχουν ενταθεί ενώ διανύουμε την περίοδο με το μεγαλύτερο αριθμό βίαιων συγκρούσεων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ μόνο έχασε 3 εργαζομένους νωρίτερα φέτος κατά τη σύγκρουση στο Σουδάν.
«Μερικές φορές είναι πολύ επικίνδυνο να στείλουμε έναν οδηγό ή προσωπικό του επισιτιστικού προγράμματος. Οπότε η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να αποτελεί ένα βήμα προς την αλλαγή», ανέφερε ο Μπέρναρντ Κόβατς (Bernhard Kowatsch) στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ένωση Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει στην επίτευξη των διεθνών στόχων του ΟΗΕ, όπως η εξάλειψη της πείνας.
Τα φορτηγά είναι αμφίβια και μπορούν να μεταφέρουν περίπου 1-2 τόνους τροφίμων το καθένα. Η αρχική ιδέα γι αυτά συνελήφθη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Χαλέπι της Συρίας μεταξύ 2012 και 2016, όταν οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό κλάδο κατέβαλλαν αγώνα προκειμένου να μεταφερθεί η βοήθεια στα πολιορκημένα τμήματα της πόλης, σύμφωνα με τον Κόβατς.
Οι εναέριες ρίψεις ήταν ακριβές και απαιτούσαν μεγάλους χώρους που δεν ήταν διαθέσιμοι σε αυτές τις περιοχές της Συρίας.
«Ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί ήδη περίπου 50 από τα οχήματα στο Νότιο Σουδάν αλλά προς το παρόν χρειάζονται οδηγούς. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θα τα δοκιμάσει χωρίς οδηγούς νωρίς μέσα στον επόμενο χρόνο» δήλωσε ο Κόβατς.
Η τεχνητή νοημοσύνη συνδυάζει δεδομένα από διάφορες πηγές όπως δορυφόροι και αισθητήρες, επιτρέποντας σε απομακρυσμένους οδηγούς να χειρίζονται τα οχήματα.
Το Νότιο Σουδάν, όπου περίπου 7.7 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια και οι πλημμύρες εμποδίζουν την πρόσβαση, θα είναι το πρώτο μέρος για τη δοκιμή.