Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Οι αλλαγές στις ελληνικές συμμετοχές στα Όσκαρ λόγω κορωνοϊού

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει παγώσει, τους τελευταίους μήνες, την συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων διοργανώσεων ανά τον κόσμο οι προετοιμασίες για τα διάσημα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ ωστόσο γίνονται κανονικά. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε σήμερα τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή στην διαδικασία των ελληνικών ταινιών που θα διαγωνιστούν στα φετινά Όσκαρ, στην κατηγορία «Διεθνής Ταινία Μεγάλου Μήκους».

Αρχικά διευκρινίζεται πως ως διεθνής, ορίζεται η κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους (διάρκεια μεγαλύτερη των 40 λεπτών), της οποίας η παραγωγή λαμβάνει χώρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της οποίας η γλώσσα των διαλόγων δεν είναι κατά κύριο λόγο και κατά τουλάχιστον το 50% η αγγλική. Επιτρέπονται ταινίες κινουμένων σχεδίων και ταινίες ντοκιμαντέρ.

Επισημαίνεται επίσης πως λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, έχουν επέλθει αλλαγές τόσο στις ημερομηνίες όσο και τους λοιπούς όρους συμμετοχής που αφορούν στην 93η διοργάνωση. Η πρώτη αλλαγή σχετίζεται με την ημερομηνία διεξαγωγής της τελετής απονομής η οποία αντί για τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου. Μέχρι νεωτέρα, λοιπόν, και μόνο για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ταινίες για τις οποίες είχε αρχικά προγραμματιστεί πρεμιέρα σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα, αλλά τελικά διατέθηκαν μέσω εμπορικής υπηρεσίας διανομής ροής (streaming service) ή βίντεο κατ’ απαίτηση (video on demand), πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας στην κατηγορία Βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

HTML tutorial

– Οι συντελεστές οφείλουν να είναι σε θέση να παρέχουν στην Ακαδημία τόσο πρωτότυπα έγγραφα όσο και αγγλική μετάφραση των κυβερνητικών διατάξεων αναστολής λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών, καθώς και των συμφωνιών για την πρώτη προγραμματισμένη προβολή σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα και τη διανομή ροής (streaming service) ή βίντεο κατ’ απαίτηση (video on demand) που εν τέλει πραγματοποιήθηκε.

– Οι συντελεστές θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν την ταινία στον ασφαλή ιστότοπο μελών Academy Screening Room εντός 60 ημερών από την επίσημη επιλογή της ταινίας από την αρμόδια Επιτροπή.

– Η κινηματογραφική ταινία η οποία υποβάλλεται θα πρέπει να έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά όχι νωρίτερα από την 1η Οκτωβρίου 2019 και όχι αργότερα από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, καθώς και να προβάλλεται για τουλάχιστον επτά διαδοχικές ημέρες σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα, αποφέροντας έσοδα για τον παραγωγό και τον αιθουσάρχη.

– Η κινηματπγραφική η ταινία πρέπει να διαφημίζεται και να προωθείται κατά την κυκλοφορία της στις αίθουσες, με τρόπο που θεωρείται συνηθισμένος στις πρακτικές διανομής ταινιών μεγάλου μήκους. Δεν απαιτείται διανομή της ταινίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

– Ταινίες οι οποίες, σε οποιαδήποτε έκδοση, θα τύχουν προβολής ή διανομής νωρίτερα της πρώτης, επίσημης προβολής ή διανομής σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα, δεν θα είναι επιλέξιμες για το βραβείο της Ακαδημίας. Το είδος προβολής ή διανομής που καθιστά την εκάστοτε κινηματογραφική ταινία ακατάλληλη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: καλωδιακή τηλεόραση, υπηρεσίες Pay per View / Video on Demand, διανομή DVD, διανομή από αεροπορική εταιρεία με σκοπό την προβολή εν πτήσει, μετάδοση μέσω διαδικτύου. Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου όρου, σε συνδυασμό με την εξαίρεση που τίθεται όσον αφορά ειδικά στην 93η διοργάνωση, αναμένονται διευκρινίσεις από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

– Η γλώσσα των αυθεντικών διαλόγων της κινηματογραφικής ταινίας θα πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο και κατά το μεγαλύτερο μέρος διαφορετική από την αγγλική. Απαιτούνται ακριβείς, ευανάγνωστοι υπότιτλοι στην αγγλική γλώσσα.

– Ο δημιουργικός έλεγχος της κινηματογραφικής ταινίας που υποβάλλεται θα πρέπει, πιστοποιημένα, να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των πολιτών ή των κατοίκων της χώρας, η οποία την υποβάλλει.

– Τον τελικό λόγο όσον αφορά στο σύνολο των ερωτημάτων δικαιώματος συμμετοχής και τήρησης κανονισμών έχει η Εκτελεστική Επιτροπή του βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Προκειμένου η συμμετοχή κινηματογραφικής ταινίας στην ανωτέρω διαδικασία επιλογής να είναι έγκυρη κι ολοκληρωμένη, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση του παραγωγού με πρωτότυπη υπογραφή, με τα ακόλουθα στοιχεία:

– Ακριβή τίτλο της ταινίας, διάρκεια και είδος (μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, ταινία κινουμένων σχεδίων, όλα διάρκειας άνω των 40 λεπτών).

– Συνημμένο Πιστοποιητικό Ελληνικότητας (το οποίο εκδίδεται, μετά από σχετική αίτηση, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), καθώς και στοιχεία των συντελεστών.

– Παραστατικά που αποδεικνύουν ότι η πρώτη, επίσημη κυκλοφορία της ταινίας έγινε για επτά διαδοχικές μέρες σε αίθουσα εμπορικού κινηματογράφου με εισιτήριο, ή, εναλλακτικά, και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, μέσω διανομής ροής (streaming service) ή βίντεο κατ’ απαίτηση (video on demand).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση tmkom@culture.gr από τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης υποψηφιότητας, θα ακολουθήσει ενημέρωση των αιτούμενων σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων