Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι ατάκες της τρόικας που απορυθμίζουν την κυβέρνηση

Η αδυναμία της κυβέρνησης να χειρισθεί τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, έχει θέσει σε αμφιβολία την αξιοπιστία που υποτίθεται ότι κέρδισε έναντι των πιστωτών τους προηγούμενους μήνες.

Έτσι, όταν ο Τροϊκανός είδε τη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων είπε το περίφημο «Δεν νομίζετε ότι είστε πολύ large με την προωθούμενη ρύθμιση;». Με δυο λόγια, ενώ πρόκειται για μια ρύθμιση χειρότερη και από τον αναποτελεσματικό νόμο Κατσέλη, οι Τροϊκανοί φαίνεται πως αποφάσισαν να κάνουν πλάκα στην κυβέρνηση που προτιμάει να τα τινάζει όλα στον αέρα για να υπερασπισθεί 25.000 προφανώς κομματικά διορισμένων…

Γι΄ αυτό όλα τα θέματα της ατζέντας πάνε στραβά (ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών,  αίτημα μείωσης του ΦΠΑ. Το ότι κάνουν πλέον πλάκα φάνηκε από την έτερη ατάκα των Τροϊκανών: «αν σας περισσεύουν έσοδα, αντί να τα δώσετε στους εστιάτορες δεν τα δίνετε στους πραγματικά ασθενέστερους οικονομικά;»…

Η τρικομματική έχει πλήρως απορρυθμιστεί από την διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Ο Βενιζέλος εκλιπαρούσε χθες τους Τροϊκανούς να μην πιέζουν άλλο γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα.

Αναταραχή επικρατεί και στο χώρο των τραπεζών, όπου μετά βίας φαίνεται ότι διασφαλίζεται ένα δίμηνο για την υλοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίου. Πίσω από την αναταραχή  κρύβεται το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων που έχει εκτιναχθεί στο 38%  του συνόλου, που σημαίνει ότι τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται είναι πάνω από 80 δισεκ. ευρώ. Οι τράπεζες περιμένουν τη ρύθμιση γιατί από μόνες τους έχουν κάνει ρυθμίσεις μετατρέποντας τα περισσότερα σε 45ετή. Αλλά αυτό είναι μια προσωρινή, λογιστική λύση, που απλώς πετάει τη μπάλα στην κερκίδα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων