Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Οι «αθάνατοι» πετάνε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων την πάλη!

Η εισήγηση της ΔΟΕ να αποβάλλει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το άθλημα της πάλης είναι εξοργιστική. Όσο και να προσπαθήσει κανείς να την κατανοήσει, είναι κάτι που δεν «παλεύεται».

Με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα άθλημα που υπολείπεται σε εμπορικότητα κάποιων άλλων, τα οποία διεκδικούν κομμάτι στην Ολυμπιακή πίτα, οι «αθάνατοι» σκοπεύουν να «πετάξουν» την πάλη εκτός Ολυμπιακού προγράμματος από το 2020. Και να την αντικαταστήσουν με κάτι σε πιο δημοφιλές και σκληρό. Καράτε, ας πούμε. Ή κάτι τέτοιο. Ας βάλουν καλύτερα αυτό το περίεργο που παίζει ο Ζαμπίδης και ξεσηκώνει τα πλήθη και τους διαφημιστές.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες ενόψει της οριστικής απόφασης από την Ολομέλεια της ΔΟΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Αργεντινή. Αντιδράσεις όχι μόνον από τα στελέχη της πάλης παγκοσμίως, αλλά και από όσους φίλους του αθλητισμού συνεχίζουν να πιστεύουν στο Ολυμπιακό ιδεώδες και στις αξίες του, ενάντια στην ασφυκτική πίεση χορηγών και κάθε είδους εμπορευματοποίησης.

Η παγκόσμια Ομοσπονδία της πάλης ετοιμάζεται για «σκληρή πάλη» ώστε να ανατρέψει μια απόφαση που αντιτίθεται σε κάθε λογική του Ολυμπιακού κινήματος. Από χώρες, μάλιστα, με παράδοση στο άθλημα προβλέπεται μέχρι και απειλή γενικού μποϊκοτάζ.

Η προσπάθεια αυτή, μάλιστα, δεν θα έχει σύνθημα μονάχα ότι η πάλη μαζί με το στίβο είναι τα αθλήματα στα οποία στηρίχθηκαν οι Αγώνες στην αρχαιότητα. Θα προβληθούν και πιο σύγχρονες αποδείξεις, όπως τα γεμάτα στάδια στο Λονδίνο και η μικρή συχνότητα κρουσμάτων ντόπινγκ σε σχέση με άλλα σπορ.

Στην Ελλάδα, το άθλημα είναι – όπως όλα – σε βαθιά οικονομική κρίση, με ανύπαρκτους χώρους προπόνησης, με αθλητές απλήρωτους, με μέλλον αβέβαιο. Αλλά και η Ελλάδα, ως χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια σωτηρίας ενός δικού της «παιδιού».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων