Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Οι βουλευτές θέλουν συμφωνία για εκλογές

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Μπορεί στις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία του κόσμου να θέλει εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή και όχι εκλογές πριν από αυτό, ωστόσο ανάμεσα στους βουλευτές είναι «διάχυτο το κλίμα για την ανάγκη να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε ημερομηνία εκλογών και πρόσωπο για την προεδρία πριν από αυτές.» Αυτά τουλάχιστον μετέφερε με δηλώσεις του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης.

Ο ίδιος εκφράζει την παραπάνω άποψη ρητά, ως μια λύση για το τέλμα στο οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Δέσμευση για συγκεκριμένο χρόνο εκλογών μέσα στο 2015 και συμφωνία μεταξύ πολιτικών αρχηγών για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, τώρα. Ο ίδιος σημειώνει πως η άποψη αυτή είναι προσωπική αλλά εκφράζει το κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές.

Ο ίδιος μάλιστα γίνεται και δεικτικός προς την κυβέρνηση, τονίζοντας πως αν δε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα έχουν κάθε δικαίωμα οι βουλευτές να μην παίρνουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις για τον «επικαλούμενο κίνδυνο της καταστροφής» και να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το σχόλιο του βουλευτή αφού καταδεικνύει ότι ενώ οι βουλευτές πιέζονται έντονα για το τι να πράξουν αναφορικά με τις επόμενες ψηφοφορίες, αισθάνονται ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ότι μπορεί να επιτευχθεί θετική έκβαση στο στόχο της εκλογής ΠτΔ. Πάντως ο ίδιος διαβεβαίωσε πως τα λόγια του αυτά δεν αφήνουν περιθώριο να καταψηφίσει το Σταύρο Δήμα στις επόμενες ψηφοφορίες.

Ο Σηφουνάκης σημείωσε παράλληλα ότι η επιλογή του Δήμα δεν μπόρεσε να συσπειρώσει τους ανεξάρτητους βουλευτές και υπενθύμισε την πρότασή του για υποψήφιο από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά οι αναφορές Σηφουνάκη, συγκλίνουν πολύ με τις προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις του Σαμαρά στην προσπάθεια αλλαγής των χθεσινοβραδινών αποτελεσμάτων. (βλ στο σημερινό μου άρθρο: Οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά)

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων