Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι εμμονές του φιλόδοξου κ. Κούρτς

Του Γιώργου Ευγενίδη

Είναι πολύ κακό για τους ανθρώπους εν γένει και για του πολιτικούς ιδιαίτερα να έχουν εμμονές και κολλήματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκιστή και εμμονικού πολιτικού πλέον είναι ο νεαρός υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο λαλίστατος, πλην όμως στα όρια τους θράσους, κ. Σεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος φλερτάρει με την ηγεσία του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία βρίσκεται ο «άχρωμος» αντικαγκελάριος της Αυστρίας Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Έτσι, ο κ. Κούρτς, ο οποίος γνωρίζει εξαιρετικά καλά πώς παίζεται το παιχνίδι της δημοσιότητας, αποφάσισε να ξαναπροκαλέσει. Σε συνέντευξη του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, εκτός του ότι επισήμανε πως οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα, τόνισε επίσης πως η χώρα μας έχει δεχτεί κάθε δυνατή βοήθεια από την ΕΕ, ενώ η Αυστρία καθόλου. O κ. Κούρτς χαιρέτισε το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν λιγότεροι νεκροί πρόσφυγες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, «οι περισσότεροι μετανάστες δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή στη Γερμανία ή στην Αυστρία», κάτι που όπως είπε αποδεικνύεται από τις διαμαρτυρίες στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Υποστήριξε επίσης οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε ότι η Αυστρία πρέπει να ενσωματώσει τους μετανάστες κι η Ελλάδα πρέπει μόνον να τους περιθάλψει.

Ο θρασύς κ. Κούρτς λοιπόν, ο οποίος χτίζει με σαφήνεια πλέον την πολιτική του παρακαταθήκη και ενόψει των εκλογών του 2018, προκειμένου να απευθυνθεί στο εσωτερικό της Αυστρίας μιλά με πλήρη απάθεια για το δράμα των ανθρώπων που στοιβάζονται σαν τα ζώα (με συγχωρείτε για την έκφραση) στην Ειδομένη. Άνθρωποι βρεγμένοι, ταλαιπωρημένοι, απελπισμένοι, άνθρωποι που φυλάνε τα χέρια των κατοίκων της Ειδομένης, επειδή τους άνοιξαν τα σπίτια τους για να στεγνώσουν και να κάνουν ένα μπάνιο, αυτοί είναι οι άνθρωποι που στη συντριπτική τους πλειοψηφία διέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου για να τους κουνά με θράσος το δάχτυλο ο κ. Κούρτς και ο κάθε κ. Κούρτς που θέλει να καθησυχάσει το κοινό των χωρών τους.

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα σωστό για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η κυβερνητική διαχείριση της κατάστασης στην Ειδομένη ήταν ακόμα χειρότερη. Το κράτος απουσιάζει πλήρως και η διαχείριση του προβλήματος έχει παραχωρηθεί στις ΜΚΟ, οι οποίες με στοιχειώδη μέσα προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο κ. Κούρτς μπορεί να μας κουνά διαρκώς το δάχτυλο. Γιατί, δεν το κουνά στην Ελλάδα μόνο. Αλλά το κουνά προκλητικά μπροστά στο πρόσωπο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι κάθε βράδυ μουλιάζουν, σκεφτόμενοι πως μπορεί να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Πάντως, ο κ. Κούρτς έχει λόγο να ανησυχεί. Η πραγματική ακροδεξιά στην Αυστρία, το Κόμμα της Ελευθερίας του κ. Στράχε του παίρνει την εκλογική πελατεία γιατί πλειοδοτεί σε λαϊκισμό και εθνικιστικές θέσεις εδώ και καιρό. Το ιμιτασιόν είναι άλλωστε πάντα χειρότερο από το αυθεντικό…

Υ.Γ Πολλά συγχαρητήρια και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος ευρισκόμενος στον αντίποδα της Κομισιόν, έδωσε συγχαρητήρια στις χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους, μπλοκάροντας επί της ουσίας την Βαλκανική οδό. Εξαιρετική η συμβολή του, χωρίς αμφιβολία. Αν και γεννώνται πολύ σοβαρές αμφιβολίες πλέον ακόμα και για την αντιληπτική ικανότητα του πρωθυπουργού, μιας και ο κ. Τούσκ ισχυρίζεται πως το κλείσιμο των συνόρων δεν ήταν μια μονομερής, αλλά αντίθετη μια κοινή απόφαση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων