Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Οι επενδυτές ξεπουλούν τραπεζικές μετοχές

Σήμερα (Παρασκευή) είναι η τελευταία μέρα της δημόσιας πρότασης της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank για την απόκτηση του 100% των μετοχών της δεύτερης από την πρώτη.

Το σημαντικό όμως είναι ότι χθες δόθηκε έγκριση από την εγχώρια Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απορρόφηση της Eurobank από την ΕΤΕ. Και είναι σημαντικό, διότι αν και εκκρεμεί η έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εγχώρια ανεξάρτητη αρχή συνεργάστηκε με την ευρωπαϊκή. Αυτό σημαίνει, ότι θα δοθεί -εκτός απροόπτου- η έγκριση και από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Οι περισσότεροι μέτοχοι αποδέχονται τις δημόσιες προτάσεις στη λήξη τους. Δηλαδή την τελευταία μέρα. Ακόμα και η οικογένεια Λάτση, σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει επίσημα στην ΕΤΕ το 43,3% που κατέχει στην Eurobank.

Μετά από την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης και μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση (δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2013) η διοίκηση της ΕΤΕ θα προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές. Θα αλλάξει το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank, θα τοποθετηθούν άνθρωποι «εμπιστοσύνης» σε καίρια πόστα, θα εφαρμόσει κοινές στρατηγικές των δύο τραπεζών σε χορηγήσεις–καταθέσεις, κλπ.

Άμεσα, θα ξεκινήσει και ο αγώνας δρόμου για αναζήτηση κεφαλαίων καθώς και οι δύο τράπεζες έχουν αρνητικά κεφάλαια και το ενιαίο σχήμα χρειάζεται περί τα 16 δισ. ευρώ για να πλησιάσει ο δείκτης των βασικών κυρίων κεφαλαίων το 10,6%. Αυτό σημαίνει, ότι πολύ γρήγορα θα χρειαστούν ακόμα παραπάνω κεφάλαια για το νέο τραπεζικό σχήμα. Αρκεί να υπάρχουν στο υφιστάμενο πακέτο και να μη χρειαστούν νέα κεφάλαια για τράπεζες.

Πάντως οι επενδυτές ξεπουλούν τις τραπεζικές μετοχές στις συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων