Για το πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία την κατάσταση στην Ελλάδα μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο ΓΓ συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, πως δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός για το έκτακτο βοήθημα που αναμένεται το Πάσχα, ενώ μίλησε και για τις κινήσεις της κυβέρνησης για την απορρόφηση του νέου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια, ως απόρροια των εξελίξεων.
Η κυβέρνηση εξετάζει το πώς θα ενισχύσει το εισόδημα σε νοικοκυριά & επιχειρήσεις
«Από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση ανέπτυξε ένα πλαίσιο ενεργειών, έχει ήδη διαθέσει πάνω από 2 δις ευρώ, αλλά η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρατείνει και επιτείνει το πρόβλημα. Για αυτό η κυβέρνηση κοιτάζει πώς θα ενισχύσει το εισόδημα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και όσους είναι πιο ευάλωτοι», είπε ο κ. Κοντογεώργης.
Τι θα γίνει με το έκτακτο βοήθημα
Απαντώντας στο αν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός σε ό,τι αφορά στο έκτακτο βοήθημα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας για το Πάσχα, ο ίδιος σημείωσε ότι «Ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι θα υπάρξει ενίσχυση εφόσον παρατείνεται η κρίση. Ο σχεδιασμός για το έκτακτο βοήθημα δεν έχει αλλάξει. Θα δούμε και πώς θα κυλήσει ο Φεβρουάριος που θα έχουμε τα αποτελέσματα το Μάρτιο. Παράλληλα με τις ενισχύσεις που δίνονται για τα ενεργειακά ζητήματα, γίνεται και αυτή η προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται και η περίμετρος που θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα, και το ύψος και η δυνατότητα. Όλα εξετάζονται σε ένα ευρύτερο δημοσιονομικό περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή η χώρα ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με το χτες, η χώρα μπορεί να αποπληρώσει πρόωρα του ΔΝΤ. Ό,τι κάνουμε κατατείνει στο να ενισχύσουμε τα εισοδήματα και την πίεση που υφίστανται όλα τα νοικοκυριά. Η βούληση για το έκτακτο βοήθημα είναι συγκεκριμένη».
Τι θα γίνει με τις αυξήσεις στην ενέργεια
«Ο πρωθυπουργός κινείται για να αντιμετωπίσει το βραχυπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο. Είπε ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ενισχύσουμε τους πολίτες ώστε να ανταποκριθούν στις αυξήσεις στην ενέργεια, αυτό θα πρέπει να γίνει ώστε να μη διαταραχτεί το δημοσιονομικό περιβάλλον, και να δημιουργηθεί ταμείο που θα μπορεί να αντισταθμίζει και να απορροφά τις όποιες ενεργειακές ανατιμήσεις. Θα πρέπει η ΕΕ να έχει κοινή διαπραγματευτική θέση σε σχέση με το φυσικό αέριο», πρόσθεσε.
«Είμαστε εξασφαλισμένοι και για το φυσικό αέριο & για το ρεύμα»
«Αυτή τη στιγμή είμαστε εξασφαλισμένοι, και για το φυσικό αέριο και για το ρεύμα, και λειτουργούν μηχανισμοί έκτακτης κρίσης ανάλογα και με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ουκρανία», ξεκαθάρισε ακόμα ο κ. Κοντογεώργης.
«Αυτό που γίνεται στην Ουκρανία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας.
«Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι και εχθροί, αλλά υπάρχουν αιώνια συμφέροντα. Είναι ένας πόλεμος συμφερόντων, εις βάρος των λαών και υπέρ των ισχυρών. Ο Πούτιν θέλει να καταλάβει την Ουκρανία, όσο περισσότερα εδάφη μπορεί, και αυτό που γίνεται είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το δικαστήριο της Χάγης μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Ήδη είχαμε νεκρούς ομογενείς, δέκα τουλάχιστον. Η Ρωσία έχει αποχωρήσει από το διεθνές δικαστήριο, αλλά η Ουκρανία όχι. Όταν τελειώσει αυτό το κακό όλα νομίζω ότι αυτά πρέπει να εξεταστούν. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ευρύτατες, και για την Ελλάδα. Διαπιστώνουμε και τον κίνδυνο που διατρέχουμε και από τον Ερντογάν που ενδεχομένως να του ανοίξει η όρεξη εις βάρος της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Γλύκας για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Τι γίνεται με τις κυρώσεις στην Τουρκία μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ο κ. Κοντογεώργης μίλησε και για το αν αναμένονται ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Τουρκίας και των προκλητικών ενεργειών της, μετά τις κυρώσεις στον Πούτιν.
«Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες, και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Κάθε μέρα ισχυροποιούμε τη χώρα με τις συμφωνίες μας, και εξοπλίζουμε το στρατό μας. Με τα γεγονότα στην Ουκρανία, ακόμα και οι χώρες που δεν κατανοούσαν πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας για την Τουρκία, τώρα έχουν μια κατανόηση. Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης.