Ένα νέο είδος γιγάντιου νούφαρου ανακαλύφθηκε και κρύβεται σε κοινή θέα για 177 χρόνια.
Το τεράστιο φυτό βρισκόταν στα αρχεία των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων, Kιου στο Λονδίνο και αναπτυσσόταν μαζί με μια σειρά από συλλογές υδρόβιων, αλλά λανθασμένα αναγνωρίστηκε ως άλλο είδος.
Τώρα, μετά από μια λεπτομερή επιστημονική μελέτη αποκαλύφθηκε ότι είναι νέο στην επιστήμη.
Κατέχει επίσης το ρεκόρ ως το μεγαλύτερο νούφαρο στον κόσμο, με φύλλα που μεγαλώνουν περισσότερο από 3 μέτρα (10 πόδια) πλάτος.
Το φυτό ονομάστηκε Victoria boliviana, πήρε το όνομά του από τη Βολιβία, όπου αναπτύσσεται σε μια ενιαία λεκάνη νερού σε μέρος του συστήματος του ποταμού Αμαζονίου.
Ο κηπουρός Κάρλος Μαγκντατλένα , ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στα νούφαρα στον κόσμο, υποψιαζόταν εδώ και καιρό ότι το φυτό ήταν διαφορετικό από τα άλλα δύο γνωστά γιγάντια είδη, τη Victoria amazonica και τη Victoria cruziana.
Έτσι, επιστήμονες από τη Βολιβία , από τον Εθνικό Βοτανικό Κήπο της Βολιβίας, τους Βοτανικούς Κήπους Santa Cruz και τον Δημόσιο Βοτανικό Κήπο La Rinconada – δώρισαν μερικούς σπόρους στους Βασιλικούς Κήπους Κιου.
Ο Μαγκνταλένα είπε στο BBC News: «Σήμαινε ότι μπορούσαμε να το αναπτύξουμε δίπλα-δίπλα με τα δύο άλλα είδη υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Μόλις το κάναμε αυτό, μπορούσαμε να δούμε πολύ καθαρά ότι κάθε μέρος του φυτού ήταν τελείως διαφορετικό».
Περιέγραψε το εύρημα ως το «highlight» της καριέρας του.
Δουλεύοντας μαζί με τον Κάρλος, η βοτανική εικονογράφος Λούσι Σμιθ έφτιαξε λεπτομερή επιστημονικά σχέδια και των τριών ειδών.
Αυτό περιελάμβανε επίσης την κατεύθυνση του φυτού στο θερμοκήπιο τη νύχτα, επειδή τα λουλούδια νούφαρου βγαίνουν μόνο στο σκοτάδι.
«Μπορούσα να αποκτήσω πρόσβαση στα λουλούδια, και επίσης κοιτάζοντας τα φύλλα, μπορούσα, ως εικονογράφος, να επισημάνω αυτές τις διαφορές που είδα.
Και στην πραγματικότητα, ενώ σχεδίαζα αυτές τις διαφορές, έγιναν ακόμη πιο δυνατές στο μυαλό μου και βρήκα νέους τρόπους να τις ξεχωρίζω» είπε η Σμιθ.
Και πρόσθεσε: «Ίσως είμαι προκατειλημμένη, αλλά από τα τρία είδη νομίζω το νέο έχει ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια».
Ο Κήπος Κιου έχει μακρά ιστορία με τα φυτά το Waterlily House (τμήμα των νούφαρων) χτίστηκε το 1852 για να παρουσιάσει τις συλλογές του.
Οι γίγαντες που ανακαλύφθηκαν το 1800 ήταν ένα φυσικό θαύμα της εποχής και το γένος πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα Βικτώρια.
Αλλά η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι τα νούφαρα έχουν ακόμα κάποιες εκπλήξεις και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουν γι’ αυτά.
Ο Δρ. Aλεξ Μόνρο από τους Κήπους Κιου, εξήγησε: «Κανένα από τα τρία είδη δεν έχει μελετηθεί πολύ καλά.
«Ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσοι πληθυσμοί υπάρχουν και πόσο ποικίλλουν σε μέγεθος. Δεν καταλαβαίνουμε πολύ καλά τη βιολογία της επικονίασης.
Δεν γνωρίζουμε πολλά για τη διασπορά του είδους, πώς μεταδίδεται από το ένα μέρος στο άλλο.
«Έτσι υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα πράγματα. Και νομίζω, επειδή είναι τόσο τεράστια , τόσο προφανή αυτά τα είδη, οι άνθρωποι δεν έχουν σκεφτεί πραγματικά να τα μελετήσουν με τόση λεπτομέρεια».
Πηγή: BBC Science